Τι είναι καλύτερο να φυτέψετε δίπλα σε πιπεριές σε θερμοκήπιο και ανοιχτό χωράφι

Ακόμα και σε ένα μικρό οικόπεδο, μπορείτε να καλλιεργήσετε ποικίλες καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων εάν όλες οι καλλιέργειες έχουν τοποθετηθεί σωστά. Η σωστή γειτονιά των φυτών μπορεί να βοηθήσει και στην επίτευξη του στόχου και να εμποδίσει. Ας δούμε τι μπορείτε να φυτέψετε δίπλα στις πιπεριές.

Πολιτισμός με χαρακτήρα

Είναι ένα θερμό και ιδιότροπο φυτό. Τα επιτεύγματα της σύγχρονης αναπαραγωγής της επιτρέπουν να καλλιεργείται στα Ουράλια και τη Σιβηρία στον ανοιχτό χώρο, αλλά πιο συχνά σε αυτές τις περιοχές, οι γλυκές πιπεριές φυτεύονται σε ένα θερμοκήπιο.

Το έδαφος για την καλλιέργεια πιπεριών πρέπει να είναι χαλαρό και εύφορο και να διατηρεί την υγρασία καλά. Η κορυφαία σάλτσα πραγματοποιείται έξι φορές τη σεζόν με οργανικά και ανόργανα λιπάσματα. Το συχνό πότισμα, αλλά χωρίς στάσιμο νερό, επιτρέπει στον θάμνο να σχηματιστεί σωστά.

Τις περισσότερες φορές, η σπορά δενδρυλλίων σε κουτιά απαιτείται, καθώς η περίοδος καλλιέργειας είναι μεγάλη. Μετά την έναρξη ενός ζεστού χρόνου, τα φυτά φυτεύονται στον κήπο. Εάν ο παγετός εξακολουθεί να είναι δυνατός, καλύπτεται με μεμβράνη ή ειδικό μη υφασμένο υλικό. Ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, ίσως να μην χρειάζεται να αφαιρέσετε το καταφύγιο εάν ο καιρός είναι κάτω από 25 βαθμούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να επιλέξετε αυτο-επικονιασμένες ποικιλίες, οι οποίες θα δώσουν μια ωοθήκη ακόμη και κάτω από την ταινία.

Είναι σημαντικό να προσέξετε ότι υπάρχει αρκετός καθαρός αέρας και ότι οι θάμνοι δεν μολύνονται με μαύρο πόδι - η πιο επικίνδυνη ασθένεια για αυτήν την κουλτούρα.

Το φυτό, ειδικά τους πρώτους μήνες, είναι εύθραυστο, επομένως είναι επιθυμητή η υποστήριξη. Για να αποκτήσετε μεγαλύτερο αριθμό βλαστών, η κορυφή του θάμνου κλαδεύεται σε ύψος είκοσι πέντε εκατοστών. Η συγκομιδή γίνεται 80-90 ημέρες μετά τη βλάστηση.

Υπαίθρια καλλιέργεια

Τι είναι το βουλγαρικό πιπέρι δίπλα στο ανοιχτό αγρό; Με πολλές καλλιέργειες με φυτοκτόνες ιδιότητες και μια συγκεκριμένη μυρωδιά:

λαχανικά δίπλα

 • κρεμμύδια
 • κατιφές;
 • θηρανθεμίς;
 • κολίανδρο;
 • είδος δυόσμου;
 • σπανάκι;
 • νεροκάρδαμο.

Μια τέτοια γειτονιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα λεγόμενα μικτά κρεβάτια: όταν πολλά φυτά φυτεύονται σε ένα μικρό οικόπεδο (κρεβάτι) και καλλιεργούνται από κοινού. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πιπεριές φυτεύονται σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη από 40 εκατοστά μεταξύ των θάμνων, και άλλα φυτά φυτεύονται στο ίδιο κρεβάτι με αυτό, στους διαδρόμους.

Ο συνδυασμός πιπεριού και των περιγραφέντων φυτών βοηθά στην προστασία της ιδιόμορφης καλλιέργειας από παράσιτα, καθώς οι ουσίες που εκκρίνονται από κατιφές ή κορίανδρο τρομάζουν τα έντομα και τα φυτοκτόνα εμποδίζουν την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων στο έδαφος.

Από αυτήν την άποψη, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε βότανα:

 • μαντζουράνα;
 • βασιλικός;
 • άνηθο;
 • θυμάρι;
 • αγάπη.

Εμφανίζουν παρόμοιο αποτέλεσμα χωρίς να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και την καρποφορία του πιπεριού. Ταυτόχρονα, ένα φυτό όπως το μπάμιες προστατεύει τους εύθραυστους θάμνους από τον άνεμο και χρησιμεύει ως στήριγμα. Είναι καλύτερα να το φυτέψετε κατά μήκος της άκρης του κήπου.

γείτονες πιπεριού

Σύμφωνα με την αρχή της ομοιότητας της φροντίδας, οι καλοί γείτονες για το πιπέρι είναι σπορόφυτα καρότων, μελιτζάνων και κολοκυθιών. Για τα καρότα, αυτό θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές στον κήπο. Δουλεύουν καλά μεταξύ τους, μειώνοντας την εργασία του κηπουρού και διευκολύνοντας τη δουλειά. Τα σπορόφυτα των καρότων απωθούν πολλά παράσιτα.

Με ποια διακοσμητικά φυτά μπορείτε να το φυτέψετε για καλή συγκομιδή; Αρκεί να σπείρετε τσουκνίδες και χαμομήλι στον κήπο. Θα επιταχύνουν τη διαδικασία ωρίμανσης και θα επιτρέψουν στην πιπεριά να αναπτυχθεί καλύτερα. Η πικραλίδα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, ωστόσο, συνδυάζοντας αυτά τα φυτά, είναι σημαντικό να ζιζανίσουμε εγκαίρως, διαφορετικά ο κήπος θα μεγαλώνει με ζιζάνια και ο ιδιοκτήτης του θα μείνει χωρίς καλλιέργεια. Από τα ζιζάνια, αρκεί να αναπτυχθούν διάφορα δείγματα κατά μήκος των άκρων του κήπου.

Το γλυκό μπορεί να φυτευτεί δίπλα σε ντομάτες και λάχανο - μια τέτοια γειτονιά, αν και δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα, είναι αρκετά αποδεκτή και δεν βλάπτει κανένα από τα φυτά. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε οι ασθένειες της τομάτας να μην εξαπλώνονται στον βουλγαρικό θάμνο, καθώς και οι δύο καλλιέργειες ανήκουν στο νυχτερινό.

Το λάχανο μπορεί να είναι δύσκολο επειδή καταναλώνει πολλή υγρασία και ορισμένες ποικιλίες σχηματίζουν ένα φαρδύ κεφάλι που περιβάλλεται από μεγάλα φύλλα λάχανου. Ως αποτέλεσμα, το λάχανο καταλαμβάνει πολύ χώρο, κάτι που δεν είναι επικερδές εάν η καλλιέργεια είναι κοινή. Αν και οι συμπαγείς θάμνοι γλυκών πιπεριών μπορούν να χωρέσουν άνετα στο χώρο μεταξύ των φυτών λάχανου.

Όταν αποφασίζετε τι άλλο να φυτέψετε δίπλα στις πιπεριές, είναι εύκολο να τακτοποιήσετε πράσινες καλλιέργειες που μπορούν να συνδυαστούν με πολλά φυτά. Αυτά είναι ελβετικά chard, σπανάκι, μαρούλι. Μπορούν να φυτευτούν δίπλα σε πιπεριές για εξοικονόμηση χώρου. Δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στον κήπο, απαιτούν καλό πότισμα και σκιάζουν το έδαφος, αποτρέποντάς το να σπάσει κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων.

Άτυχοι γείτονες

Ανακαλύπτοντας με ποιον είναι το φυτό είναι φίλος, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν οι «κακοί» του, η συμβατότητα με την οποία είναι αρνητική, η οποία όχι μόνο θα μειώσει την απόδοση, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στο θάνατο των φυτών. Όλα τα έργα του κηπουρού θα είναι μάταια.

Μεταξύ των φυτών με τα οποία δεν μπορούν να φυτευτούν πιπεριές είναι το μάραθο. Είναι πολύ επιθετικό και οι αρωματικές ουσίες που παράγει μπορούν να καταστρέψουν τις φυτεύσεις πολλών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των πιπεριών.

Τα σπορόφυτα τεύτλων θα είναι τα πρώτα που θα πάρουν "θέση στον ήλιο", αφαιρώντας όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος του φωτός, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά - μια τέτοια γειτονιά δεν είναι ευεργετική και για τα δύο φυτά, αλλά το πιπέρι θα χάσει πρώτα.

γειτονιά πιπεριού

Μεταξύ των ποικιλιών λάχανου, υπάρχουν είδη ασυμβίβαστα με το πιπέρι - το γογγύλι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα οποία ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά.

Είναι απαράδεκτο να φυτεύετε γλυκές πιπεριές δίπλα σε καυτές. Αυτό θα οδηγήσει σε υπερβολική επικονίαση των φυτών, ως αποτέλεσμα, οι γλυκές ποικιλίες θα γίνουν πικρές, τα φρούτα θα μειωθούν και οι σπόροι που λαμβάνονται στο μέλλον θα δώσουν ήδη μια νέα ποικιλία με έντονα πικρά φρούτα - κάτι μεταξύ γλυκών και καυτών πιπεριών. Είναι καλύτερα εάν αυτές οι ποικιλίες βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, κάτι που δεν επιτρέπει την επικάλυψη της γύρης.

Δεν συνιστάται να το φυτέψετε δίπλα σε φύτευση πατάτας. Αυτά τα φυτά πάσχουν από παρόμοιες ασθένειες, επομένως η συμβατότητά τους μπορεί να οδηγήσει στην ταχεία εξάπλωση ασθενειών. Επιπλέον, οι θάμνοι που σχηματίζονται από πατάτες καταλαμβάνουν πολύ χώρο, περιορίζοντας τον χώρο για τις πιπεριές.

Τα φασόλια και τα μπιζέλια είναι δυσμενείς γείτονες για πιπεριές. Αν και αυτές οι καλλιέργειες εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο και το χαλαρώνουν, φυτεύονται με πιπεριές κοντά, το καταστέλλουν. Επιπλέον, τα μπιζέλια αναζητούν μια υποστήριξη στην οποία θα μπορούσαν να σπάσουν, και τα φυτά που στέκονται δίπλα του είναι κατάλληλα για αυτό. Ως αποτέλεσμα, το πιπέρι μπορεί απλά να σπάσει ή να «πνιγεί» από το όσπριο.

Ας δούμε το θερμοκήπιο

Η ανάπτυξη σε ένα θερμοκήπιο απαιτεί μια ξεχωριστή προσέγγιση. Δεδομένου ότι υπάρχει λίγος χώρος σε τέτοια δωμάτια και η εξάπλωση των λοιμώξεων είναι ταχύτερη, η επιλογή των φυτών πρέπει να γίνεται πιο προσεκτικά.

πιπέρι στο θερμοκήπιο

Όταν αποφασίζετε τι να φυτέψετε μια καλλιέργεια, οι κηπουροί προχωρούν από δύο σημεία: αξιοποιήστε στο έπακρο τον χώρο και αποτρέψτε την ανάπτυξη ασθενειών.

Ας δούμε τι αξίζει να φυτέψετε δίπλα στο βουλγαρικό πιπέρι. Η φύτευση πιπεριών δίπλα σε κρεμμύδια επιτρέπεται επίσης σε ένα θερμοκήπιο · μπορείτε να βρείτε μια θέση στη γειτονιά για σπορόφυτα κολοκυθιών, καρότων, λευκού λάχανου ή κουνουπιδιού. Ο τελευταίος τύπος είναι προτιμώμενος επειδή καταλαμβάνει λιγότερο χώρο.

Κάθε βότανο θα βελτιώσει μόνο την απόδοση του πιπεριού - είναι συμβατό με πολλές καλλιέργειες και γενικά συνιστάται για φύτευση σε εσωτερικούς χώρους. Μια σημαντική προϋπόθεση εδώ είναι η ικανότητα απωθήσεων πολλών εντόμων και άλλων παρασίτων, ιδίως αφίδων, λευκών μυγών και ωιδίου.

Το ζήτημα αν είναι δυνατόν να φυτευτούν παρόμοιες καλλιέργειες δίπλα του, όπως η μελιτζάνα και οι ντομάτες, είναι αμφιλεγόμενο. Δεδομένου ότι τα φυτά πάσχουν από τις ίδιες ασθένειες, μπορούν εύκολα να τα μεταφέρουν το ένα στο άλλο, το οποίο σε περιορισμένο χώρο, ειδικά με ανεπαρκή εξαερισμό, απειλεί την πλήρη απώλεια απόδοσης. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε έναν τέτοιο συνδυασμό με μεγάλη προσοχή και μην ξεχνάτε την τακτική επεξεργασία φυτών και εδάφους. Μπορείτε να δοκιμάσετε ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές στα παράσιτα για καλλιέργεια.

Το Nasturtium και το χαμομήλι που φυτεύονται δίπλα-δίπλα θα έχουν ευεργετική επίδραση στην κύρια καλλιέργεια, αυξάνοντας την απόδοση.

Δεν συνιστάται η φύτευση πιπεριών σε θερμοκήπιο δίπλα στα αγγούρια, καθώς έχουν διαφορετικές απαιτήσεις για συνθήκες καλλιέργειας. Τα αγγούρια χρειάζονται υψηλό επίπεδο υγρασίας και η βουλγαρική κουλτούρα προτιμά τον ξηρό και ζεστό αέρα και όταν συνδυάζονται, μπορούν να αναπτυχθούν λοιμώξεις.

Το μάραθο και ο άνηθος δεν είναι φυτά θερμοκηπίου και δεν πρέπει να φυτεύονται δίπλα σε πιπεριές. Η δράση του μάραθου έχει ήδη περιγραφεί και ο άνηθος εξαπλώνεται τόσο ενεργά που μπορεί να επηρεάσει άλλα φυτά, επιπλέον, οι ψηλοί μίσχοι και οι μεγάλες ομπρέλες του εμποδίζουν το πιπέρι να λάβει αρκετό φως. Ο άνηθος μπορεί επίσης να γίνει πηγή μύγας καρότου, οι οποίες εγκαθίστανται στις ρίζες του και είναι επικίνδυνες, πρώτα απ 'όλα, για τα καρότα, και οι ομπρέλες του γίνονται καταφύγιο για αφίδες - επικίνδυνες για τις πιπεριές.

Φυτά τεύτλα και μερικά ποικιλίες λάχανου είναι επίσης επικίνδυνο δίπλα στο πιπέρι - αυτό μειώνει σημαντικά την απόδοση της σοδειάς.

Τα μπιζέλια που φυτεύονται δίπλα σε πιπεριές, όπως φασόλια και άλλα όσπρια, είναι επίσης πολύ επικίνδυνα, επομένως δεν συνιστάται η φύτευση οσπρίων σε θερμοκήπια.

Έτσι, αποφασίζοντας τι μπορεί να φυτευτεί δίπλα στο πιπέρι, πρέπει να βασιστείτε στη συμβατότητα των πολιτισμών και την επιρροή τους μεταξύ τους. Μερικές φορές η λίστα με το τι μπορείτε να φυτέψετε πιπεριές μπορεί να φαίνεται περίεργη, αλλά πιο συχνά είναι επαληθευμένα δεδομένα. Μπορείτε να λάβετε μερικές πληροφορίες από τη δική σας εμπειρία και να δημιουργήσετε τη δική σας λίστα συνδυασμένων φυτών.

Κριτικές
 1. Ναταλία
  6.06.2018 07:09

  Στο ανοιχτό χωράφι δίπλα στο πιπέρι, συνήθως φυτεύω κρεμμύδια - μεγαλώνω αρκετούς βολβούς ανάμεσα στους θάμνους. Κατά κανόνα, τους βγάζουμε το καλοκαίρι - για φαγητό. Δεδομένου ότι το χρησιμοποιώ για πιπέρι BioGrow για καλύτερες αποδόσεις, τότε το κρεμμύδι το παίρνει επίσης - οι βολβοί μεγαλώνουν περισσότερο από ό, τι στον κήπο κρεμμυδιών.

  Απαντώ
 2. Έλενα
  6.06.2019 07:36

  Είναι πιπέρι φιλικό με μαϊντανό;

  Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι