Γιατί τα σπορόφυτα αγγουριού πέφτουν και μαραίνονται, πώς να φροντίζονται σωστά και να ποτίζονται

Μεταξύ των κύριων λόγων για τους οποίους τα σπορόφυτα αγγουριού μαραίνονται, η ακατάλληλη φύτευση και φροντίδα, οι ασθένειες και οι επιθέσεις παρασίτων λαμβάνονται υπόψη. Ο καλλιεργητής πρέπει να γνωρίζει τα πρώτα σημάδια ενός προβλήματος για να αναλάβει δράση και να μην χάσει τα φυτά.

Γιατί τα φυτά αγγουριού μαραίνονται και πέφτουν

Μερικές φορές οι καλλιεργητές λαχανικών αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν τα φυτά αγγουριού αρχίζουν να στεγνώνουν μετά τη βλάστηση. Για να απαντήσετε στο ερώτημα εάν τα φυτά μπορούν να αποκατασταθούν, πρέπει να γνωρίζετε την αιτία του προβλήματος.

 • Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα φύλλα μαραίνονται σε νεαρά λάχανα στο σπίτι ή στα κρεβάτια είναι η έλλειψη φωτός. Σε αυτήν την περίπτωση, το δοχείο με φυτά πρέπει να αναδιατάσσεται σε ανοιχτό, ηλιόλουστο μέρος. Για να φυτέψετε αγγούρια με σπόρους, πρέπει να επιλέξετε μια περιοχή όπου το φως του ήλιου πέφτει ελεύθερα.
 • Ένας άλλος λόγος για τον οποίο πεθαίνουν τα αγγούρια είναι η μη συμμόρφωση με το χρόνο μεταμόσχευσης σε μόνιμο μέρος. Με μεταγενέστερη μεταμόσχευση, οι θάμνοι γίνονται πολύ μεγάλοι και δυνατοί και είναι πιο δύσκολο για αυτούς να ριζωθούν σε ένα νέο μέρος. Η πολύ νωρίς μεταμόσχευση οδηγεί στο γεγονός ότι το ανώριμο φυτό δεν αντιστέκεται άσχημα σε δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.
 • Οι νεαροί βλαστοί συχνά πεθαίνουν λόγω ακατάλληλου ποτίσματος. Η περίσσεια ή η έλλειψη υγρασίας οδηγεί στο γεγονός ότι το στέλεχος και τα φύλλα αρχίζουν να χάνουν σχήμα.
 • Τα σπορόφυτα χάνονται λόγω της πολύ πυκνής φύτευσης. Με καλή και φιλική βλάστηση, τα φυτά αρχίζουν να αισθάνονται άσχημα. Τα λάχανα εμποδίζουν την ελεύθερη ροή φωτός και αέρα και αναπτύσσεται έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια απόσταση κατά τη σπορά.
 • Μια μη ισορροπημένη ποσότητα ιχνοστοιχείων στο έδαφος μπορεί επίσης να αλλάξει την εμφάνιση των δενδρυλλίων στο ανοιχτό πεδίο. Το υπερβολικό λίπασμα μπορεί να κάψει τις αδύναμες ρίζες. Ως αποτέλεσμα, ολόκληρο το φυτό μπορεί να πεθάνει. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών οδηγεί επίσης σε μαρασμό των φύλλων.
 • Οι φυτευμένοι βλαστοί πρέπει να φροντίζονται συνεχώς. Τα φυτά αγγουριού μαραίνονται λόγω της απόφραξης των κρεβατιών με άλλα, ισχυρότερα φυτά. Επομένως, πρέπει να απαλλαγείτε από τα ζιζάνια εγκαίρως, τα οποία συχνά γίνονται φορείς λοίμωξης, σκιάζουν τα κρεβάτια και εμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα.

τα αγγούρια μαραίνονται

Εάν, μετά τη φύτευση δενδρυλλίων, οι θάμνοι στον κήπο μαραίνονται και πέφτουν, ο λόγος μπορεί να οφείλεται σε βλάβη στις ρίζες κατά τη μεταφύτευση, πολύ αργά ή πρόωρα φύτευση, χαμηλή θερμοκρασία αέρα τη νύχτα, μόλυνση ή επίθεση παρασίτων. Δεδομένου ότι τα αγγούρια δεν ριζώνουν καλά σε ένα νέο μέρος, πολλοί καλλιεργητές λαχανικών προτιμούν να χρησιμοποιούν βλαστημένους σπόρους για φύτευση σε μια τοποθεσία.

Οι λόγοι για τους οποίους τα φυτά αγγουριού εξαφανίζονται στο θερμοκήπιο είναι σχεδόν οι ίδιοι.Πρόσθετοι δυσμενείς παράγοντες για το γεγονός ότι τα φυτά αγγουριού μαραίνονται στο θερμοκήπιο μπορεί να είναι σπάνιος αερισμός, υψηλή υγρασία και ακατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας. Τα ρεύματα δεν επιτρέπονται κατά τον αερισμό.

φύτευση δενδρυλλίων

Σημαντικές συστάσεις εάν παρατηρείται μαρασμός σε φυτά αγγουριού στο θερμοκήπιο. Τι να κάνω? Ο χώρος πρέπει να αερίζεται τακτικά. Συνιστάται να σκιάσετε την οροφή του θερμοκηπίου κατά τον ενεργό ήλιο.

Γιατί πεθαίνουν τα φυτά αγγουριού, ασθένειες

Ένας άλλος κοινός λόγος για τον οποίο τα φυτά μπορούν να πεθάνουν είναι λοιμώξεις. Ακόμη και η σωστή φροντίδα δεν εγγυάται ότι τα αγγούρια θα υποστούν μυκητιακές ασθένειες. Το πρόβλημα μπορεί να προκύψει με τα φυτά, τόσο στο σπίτι όσο και στον κήπο. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουμε τα σημάδια που θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό ότι τα φυτά αγγουριού είναι άρρωστα. Πρέπει να γνωρίζετε και τι να κάνετε όταν πεθάνουν τα φυτά αγγουριού.

είναι λοιμώξεις

Σε περίπτωση που το καθεστώς θερμοκρασίας δεν είναι σταθερό ή οι βλαστοί ποτίζονται με κρύο νερό, μειώνεται η ανοσία και μπορεί να εμφανιστεί ασθένεια όπως το ωίδιο. Σε λεπτά στελέχη, τα φύλλα αρχίζουν να εξασθενίζουν, εμφανίζεται μια λευκή άνθιση. Στη συνέχεια τα φύλλα γίνονται κίτρινα και το φυτό πεθαίνει. Είναι σημαντικό να φυτέψετε φυτά σε ζεστές συνθήκες και νερό μόνο με καταβυθισμένο, ζεστό νερό. Πώς να θεραπεύσετε σε περίπτωση προβλήματος; Μπορεί να αντιμετωπιστεί με Hom, Quadris ή Topaz.

Η peronosporosis εμφανίζεται ως μικρά κίτρινα σημεία στα φύλλα, τα οποία αυξάνονται σταδιακά. Μια γκρίζα άνθιση σχηματίζεται στο εσωτερικό του φύλλου. Τα φύλλα των σποροφύτων αγγουριού μαραίνονται, στεγνώνουν και στη συνέχεια ολόκληρο το φυτό πεθαίνει εντελώς. Ο λόγος μπορεί να είναι το λάθος καθεστώς άρδευσης, οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του αέρα. Για την καταπολέμηση του προβλήματος, χρησιμοποιούνται τα υγρά Bordeaux, τα φάρμακα Ridomil, Kuproksat και Ordan.

μυκητιακές ασθένειες

Το Fusarium ξεκινά με τη σήψη του ριζικού συστήματος και στη συνέχεια το έδαφος του φυτού αρχίζει να στεγνώνει και να σαπίζει. Φάρμακα όπως το Trichodermin, το Phytocide μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση.

Τα αγγούρια πεθαίνουν εξαιτίας μιας ασθένειας όπως η σκληροτίνωση. Στο αρχικό στάδιο, χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αφράτου ελαφρού καλουπιού. Στη συνέχεια αρχίζουν να σχηματίζονται σκοτεινά σημεία και το φυτό πεθαίνει. Το αποτελεσματικό φάρμακο Fitosporin M. θα βοηθήσει να σωθεί από το θάνατο.

ασθένεια σκλήρυνσης

Εάν το πόδι των νεαρών δενδρυλλίων στεγνώσει και γίνει μαύρο, τότε αυτό μπορεί επίσης να είναι ένδειξη μυκητιασικής νόσου. Ονομάζεται ευρέως το μαύρο πόδι. Η λοίμωξη εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, οπότε πρέπει να ξεκινήσετε τον αγώνα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Προκειμένου να μην χαθεί ολόκληρο το φυτό, το πότισμα πρέπει να μειωθεί, συνιστάται να σκουπίσετε, να επεξεργαστείτε τους θάμνους με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου. Από τα φάρμακα, μπορείτε να επιλέξετε Bactofit, Fitosporin, Fitolavin.

Μια εισβολή παρασίτων μπορεί να γίνει ο λόγος για τον οποίο τα σπορόφυτα αγγουριού μπορούν να πέσουν και να μαραθούν. Το στέλεχος στεγνώνει, τα φύλλα κυρτώνουν και γίνονται κίτρινα, εμφανίζονται κηλίδες διαφόρων χρωμάτων. Στα φύλλα, πιο συχνά στο εσωτερικό, μπορείτε να βρείτε τα ίδια τα έντομα ή τις προνύμφες τους. Η πιο κοινή παράσιτα αγγουριών είναι η αφίδα πεπονιού, το άκαρι της αράχνης, η λευκή μύγα, η βλάστηση.

φυτοσπορίνη και φυτολαβίνη

Η σήψη της ρίζας αναγκάζει το στέλεχος να γίνει λεπτότερο στο δενδρύλλιο και τα φύλλα φαίνονται ληθαργικά. Μπορεί να σπάσει σύντομα. Η αιτία αυτής της μυκητιακής νόσου είναι το πότισμα των κρεβατιών με κρύο νερό, η συχνή τροφοδοσία με το ίδιο συστατικό, η υπερβολική υγρασία ή οι απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, διορθώνονται όλα τα σφάλματα, η τέφρα και η άμμος ξύνονται γύρω από τον κορμό.

Μεταξύ των ξηρών βλαστών, πρέπει να επιλέξετε τα πιο υγιή και να τα μεταμοσχεύσετε σε άλλο μέρος. Είναι καλύτερα να αφαιρέσετε τα άρρωστα φυτά μακριά από τον κήπο και να τα κάψετε. Εάν προχωρήσει η μυκητιακή νόσος, τότε πρέπει να απαλλαγείτε από όλα τα φυτά και, εάν υπάρχει χρόνος, φυτέψτε τους σπόρους ξανά. Πρέπει πρώτα να απολυμανθούν και να διατηρηθούν σε διαλύματα για την ενίσχυση της ανοσίας.

ξηρά λάχανα

Πώς να φροντίσετε τα σπορόφυτα αγγουριού

Η περαιτέρω διαδικασία ανάπτυξης εξαρτάται από τη σωστή φροντίδα του νεαρού δενδρυλλίου. Τα φυτά είναι σπάνια ευαίσθητα σε ασθένειες, έχουν ισχυρό ριζικό σύστημα και επιτρέπουν τη συγκομιδή πολύ νωρίτερα. Είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσετε όλους τους κανόνες κατά τη φύτευση σπόρων και τη φροντίδα φυτωρίων.

Αφού φυτευτούν οι σπόροι αγγουριού, το δοχείο καλύπτεται με αλουμινόχαρτο και απομακρύνεται σε ένα ζεστό μέρος. Οι πρώτοι βλαστοί πρέπει να εκκολαφθούν σε περίπου μία εβδομάδα. Το δοχείο ανοίγει και μετακινείται σε ένα καλά φωτισμένο μέρος. Συνιστάται να αραιώνετε τα φυτά, αφήνοντας μόνο δυνατούς βλαστούς, τα αδύναμα πρέπει να κόβονται και να μην τραβούν από τις ρίζες.

καλυμμένο με αλουμινόχαρτο

Η καλλιέργεια αγγουριών σύμφωνα με όλους τους κανόνες θα αποφύγει πολλά δυσάρεστα προβλήματα.

 • Τα αγγούρια βλασταίνουν καλύτερα και γρηγορότερα σε ένα ζεστό δωμάτιο. Η βέλτιστη θερμοκρασία για την καλλιέργεια δενδρυλλίων θεωρείται ότι είναι περίπου 21 βαθμοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και 18 βαθμοί τη νύχτα.
 • Πρέπει να υπάρχει αρκετό φως, αλλά πρέπει να αποφεύγεται το άμεσο ηλιακό φως, διαφορετικά τα φυτά μπορεί να στεγνώσουν. Με την έλλειψη φωτός, οι βλαστοί τεντώνονται προς τα πάνω και φωτίζονται.
 • Η φύτευση πρέπει να προστατεύεται από ρεύματα. Εάν τα αγγούρια καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να αερίζετε το δωμάτιο καθημερινά.
 • Φροντίστε να ρυθμίσετε τη λειτουργία ποτίσματος. Το νερό που προορίζεται για άρδευση πρέπει να είναι ζεστό. Πρέπει να υπάρχουν τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος του δοχείου όπου μεγαλώνουν τα φυτά.
 • 12-14 ημέρες μετά την εμφάνιση των φύλλων, πραγματοποιείται η πρώτη σίτιση. Μια λύση με βάση την ουρία, το μουλεϊν και τα κοτόπουλα είναι κατάλληλη για τα αγγούρια. Η επόμενη σίτιση πραγματοποιείται μετά από 8 ημέρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τέφρα ξύλου.
 • Ορισμένοι καλλιεργητές λαχανικών κάνουν μια επιλογή για να αποκτήσουν δύναμη στο ριζικό σύστημα. Η διαδικασία πραγματοποιείται νωρίς, όταν εμφανίζεται το πρώτο ζευγάρι φύλλων. Μετά τη συλλογή, μπορείτε να δείτε ότι τα δενδρύλλια έχουν μαραθεί, αλλά μετά από δύο ημέρες τα φυτά αποκαθίστανται. Η λύση του Epin και του Humate αποκαθιστά τα φυτά γρηγορότερα.
 • Οι θάμνοι που έχουν αναπτυχθεί έντονα συνιστάται να τσιμπήσουν.
 • Μια εβδομάδα πριν από τη μεταφύτευση δενδρυλλίων στον κήπο, γίνεται σκλήρυνση. Το πότισμα μειώνεται, η θερμοκρασία του αέρα μειώνεται, είναι χρήσιμο να βγάζετε φυτά έξω για λίγο.

μεταμόσχευση δενδρυλλίων

Οι θάμνοι αγγουριού δεν ανέχονται τη μεταφύτευση καλά. Είναι πιο βολικό να φυτέψετε σε ξεχωριστές γλάστρες τύρφης, τότε οι ρίζες δεν θα υποφέρουν κατά τη μεταμόσχευση. Το πότισμα σταματά τρεις ημέρες πριν από τη μεταμόσχευση. Το έδαφος πρέπει να στεγνώσει και να κολλήσει στις ρίζες του φυτού. Ένα βλαστάρι φυτεύεται σε μια προηγουμένως προετοιμασμένη τρύπα στο κρεβάτι του κήπου, μαζί με ένα χωμάτινο σβόλο. Είναι καλυμμένα με γη, συμπιέζονται και στρώνονται.

αγγούρια

Πώς να ποτίζετε σωστά τα σπορόφυτα αγγουριού

Τα αγγούρια είναι πολύ επιλεκτικά για το πότισμα. Το πρόωρο πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε μαρασμό και στέγνωμα των βλεφαρίδων. Επομένως, είναι τόσο σημαντικό να ποτίζετε σωστά τα φυτά. Το πότισμα πρέπει να είναι μέτριο, δεν πρέπει να επιτρέπεται η υπερχείλιση του εδάφους, διαφορετικά τα φυτά θα μαραθούν. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό (περίπου 24 μοίρες), είναι καλύτερο να το συλλέξετε εκ των προτέρων ώστε να ηρεμήσει.

Είναι καλύτερα να ποτίζετε τα πρόσφατα εμφανιζόμενα φυτά με ένα κουτάλι έτσι ώστε η γη να μην διαβρώνεται και να μην εκθέτει τις ρίζες. Για νεαρούς βλαστούς, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε λιωμένο ή φιλτραρισμένο νερό. Το συνηθισμένο νερό μπορεί να περιέχει επιβλαβείς ακαθαρσίες.

ποτίστε τα φυτά

Εάν τα αγγούρια αυξήθηκαν μαζί και μετά από μια εβδομάδα άρχισαν να στεγνώνουν και να γίνονται κίτρινα, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στην έλλειψη υγρασίας. Ειδικά το πρόβλημα προκύπτει για εκείνους που, αντί για πότισμα, ψεκασμό ή νερό συχνά, αλλά σε μικρές μερίδες.

Για να προσδιορίσετε πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε τα κρεβάτια, πρέπει να λάβετε υπόψη τη σύνθεση του εδάφους, τη θερμοκρασία και την υγρασία στο δωμάτιο, την ποσότητα του ηλιακού φωτός. Το έδαφος δεν πρέπει να στεγνώσει εντελώς. Μπορείτε να βάψετε ένα ξύλινο ραβδί κατά μήκος της άκρης του δοχείου. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό και χαλαρό στην αφή. Τα φυτά θα πρέπει να ποτίζονται περίπου δύο φορές την εβδομάδα. Τα σπορόφυτα, τα οποία συμπληρώνονται, συνιστάται να ποτίζονται πιο συχνά.

ανέβηκε μαζί

Ο βασικός κανόνας για το πότισμα των σποροφύτων αγγουριού δεν είναι μόνο ζεστό νερό. Είναι σημαντικό να μην το αφήσετε να φύγει στα φύλλα. Το πότισμα πραγματοποιείται το πρωί, το αργότερο 11 ώρες.

Υπάρχουν κανόνες και πώς να ποτίζετε τα αγγούρια σε θερμοκήπιο ή θερμοκήπιο... Το νερό κατά την άρδευση δεν πρέπει να χύνεται στη ρίζα. Είναι καλύτερο να αφήσετε το χώμα γύρω από τη ρίζα ξηρό. Τα φυτά θερμοκηπίου ποτίζονται μεταξύ σειρών.

κανόνας ποτίσματος

Κριτικές
 1. Τζούλια
  3.03.2019 11:26

  Είχα ένα τέτοιο πρόβλημα λόγω λανθασμένα επιλεγμένων λιπασμάτων, χρησιμοποίησα πάρα πολλά από αυτά, έτσι τα φυτά πέθαναν. Τώρα χρησιμοποιώ σπάνια μόνο ορυκτά λιπάσματα, οργανικά λιπάσματα.

  Απαντώ
 2. Ναταλία
  11.11.2019 14:42

  Χαίρετε. Ζω στην περιοχή του Ιρκούτσκ. Χτίσαμε ένα χειμερινό θερμοκήπιο. Αποδείχθηκε ότι ήταν δύσκολο να αναπτυχθούν αγγούρια. Χρειάζομαι ένα έξυπνο άτομο σε αυτό το θέμα. Για να σας πω πώς και τι να κάνετε έγκαιρα ..

  Απαντώ
  • διαχειριστής
   11.11.2019 13:28

   Καλή μέρα. Φυσικά, σε τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες, είναι δύσκολο να αναπτυχθούν πρώιμα λαχανικά. Δύσκολο, αλλά δυνατό! Και κερδοφόρα)))
   Πρώτα απ 'όλα, θα ήθελα να μάθω τι είδους θερμοκήπιο έχετε: το μέγεθός του, με τι καλύπτεται, με τι είδους θέρμανση υποτίθεται. Κατά προτίμηση με μια φωτογραφία, οπότε θα είναι πιο καθαρή.
   Η επόμενη ερώτηση θα είναι - ποια υβρίδια πρόκειται να μεγαλώσετε και πότε σκοπεύετε να ξεκινήσετε τη φύτευση; Εάν δεν έχετε αποφασίσει ακόμη, θα σας βοηθήσουμε να επιλύσετε αυτό το ζήτημα επίσης. Μπορεί επίσης να απαιτήσει πρόσθετο συμπληρωματικό φωτισμό των φυτών, ανάλογα με τη διάρκεια της ημέρας.

   Απαντώ
   • Ιρίνα
    4.04.2020 11:27

    Γεια σας, και ίσως να με ζητούσαν από απόσταση, με βάση τις φωτογραφίες, τις ιστορίες μου, πώς και τι να κάνω, πότε και πώς να γονιμοποιήσω, να επεξεργαστώ. Καλλιεργώ αγγούρια Kibriya σε ένα σπιτικό θερμοκήπιο, και είναι τόσο νεκρά, απλά σταματούν να τα κοιτάζω.

    Απαντώ
    • διαχειριστής
     4.04.2020 14:46

     Γεια σας, ας το δοκιμάσουμε.

     Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι