Γιατί τα άκρα των φύλλων αγγουριού γίνονται κίτρινα και τι πρέπει να κάνετε

Το αγγούρι είναι ένα αρκετά ευαίσθητο φυτό που αρχίζει αμέσως να αντιδρά σε ακατάλληλη φροντίδα, αλλαγές θερμοκρασίας ή ακατάλληλο έδαφος. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί καλλιεργητές λαχανικών αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν τα φύλλα αγγουριού γίνονται κίτρινα στις άκρες. Αφού βρήκατε τα πρώτα σημάδια τέτοιων αλλαγών στους θάμνους, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε αμέσως την επεξεργασία αγγουριών.

Γιατί τα φύλλα γίνονται κίτρινα

Πριν αρχίσετε να καταπολεμάτε το κιτρίνισμα των φύλλων αγγουριού, πρέπει να εξοικειωθείτε με τις κύριες αιτίες αυτού του προβλήματος.

Διαφορές θερμοκρασίας

Πολύ συχνά, κίτρινα σημεία εμφανίζονται στα φύλλα των αγγουριών λόγω του γεγονότος ότι οι θάμνοι αναπτύσσονται σε συνθήκες ασταθών θερμοκρασιών. Τα αγγούρια αγαπούν τη ζεστασιά και επομένως, λόγω ξαφνικών αλλαγών θερμοκρασίας, όχι μόνο τα άκρα των φύλλων αγγουριών μπορούν να γίνουν κίτρινα, αλλά και η ανάπτυξή τους μπορεί επίσης να σταματήσει.

Κατά την καλλιέργεια φυτωρίων σε θερμοκήπιο, πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλό, καθώς αυτό ενεργοποιεί την ανάπτυξη βακτηρίων και οδηγεί σε σήψη των ριζών.

διαφορές θερμοκρασίας

Ακατάλληλη περιοχή καλλιέργειας

Μερικές φορές το χρώμα των φύλλων των αγγουριών αρχίζει να αλλάζει λόγω ακατάλληλου τόπου για την καλλιέργεια λαχανικών. Προκειμένου τα αγγούρια να μην έχουν ασθένειες, είναι απαραίτητο να επιλέξετε περιοχές με καλό φωτισμό για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, αυτό το φυτό χρειάζεται επίσης σκιά. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να πάρει ένα μέρος στον κήπο που θα ήταν μερικώς σκιασμένο, έτσι ώστε τα αγγούρια να μην είναι ζεστά και τα φύλλα τους να μην γίνουν κίτρινα.

ακατάλληλος ιστότοπος

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Είναι γνωστό ότι τα αγγούρια είναι απαιτητικά στο έδαφος και επομένως εάν υπάρχει ανεπαρκής ποσότητα θρεπτικών ουσιών σε αυτό, τότε τα φύλλα των αγγουριών γίνονται κίτρινα και ξηρά. Τις περισσότερες φορές, αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται λόγω της έλλειψης γονιμοποίησης αζώτου. Με την έλλειψη αζώτου, τα κάτω φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν και τα φρούτα αρχίζουν να κυρτώνουν.

Όταν εμφανιστούν τα παραπάνω σημάδια, πρέπει να προστεθούν στο έδαφος 3-4 κουβάδες κοπριάς του περασμένου έτους. Δεν πρέπει να προστεθεί υπερβολική κοπριά στο έδαφος, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του φυτού.

έλλειψη συστατικών

Πότισμα

Ορισμένοι καλλιεργητές λαχανικών συνδέουν την εμφάνιση μιας κίτρινης επικάλυψης στα φύλλα με ακατάλληλο πότισμα. Τις περισσότερες φορές, τα άκρα των φύλλων ενός αγγουριού γίνονται κίτρινα με ανεπαρκή υγρασία το καλοκαίρι. Ωστόσο, μερικές φορές αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται λόγω του λανθασμένου καθεστώτος ποτίσματος. Άλλωστε, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ποτίζουν τα λαχανικά συχνά και σιγά σιγά. Σε αυτήν την περίπτωση, απλά δεν θα υπάρχει αρκετό υγρό για να διεισδύσει στο βαθύ στρώμα του εδάφους, όπου βρίσκονται οι ρίζες των αγγουριών. Αυτό οδηγεί σε εξάντληση του ριζικού συστήματος και σταδιακή εμφάνιση κίτρινων κηλίδων στα φύλλα των αγγουριών.

πότισμα στο έδαφος

Ωίδιο

Μερικές φορές το φυτό γίνεται κίτρινο μετά την εμφάνιση του ωιδίου. Είναι πολύ απλό να προσδιοριστεί μια τέτοια ασθένεια στα αγγούρια. Πρώτα, εμφανίζεται μια λευκή κηλίδα στα κάτω φύλλα των αγγουριών. Μετά από μια εβδομάδα, η ασθένεια εξαπλώνεται σταδιακά στα φύλλα στο πάνω μέρος του θάμνου. Πρώτα, το άκρο αρχίζει να γίνεται κίτρινο και στη συνέχεια τα φύλλα στεγνώνουν. Εάν το ωίδιο δεν ωριμάσει εγκαίρως, τότε όλα τα φύλλα θα πέσουν και το φυτό θα πεθάνει.

Μπορείτε να απαλλαγείτε από την ασθένεια με τη βοήθεια των φαρμάκων Zaslon ή Topaz. Συνιστάται να τα χρησιμοποιείτε πριν σχηματιστούν τα πρώτα φρούτα στους θάμνους.

ωίδιο

Fusarium

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο εμφανίζεται ένα κίτρινο περίγραμμα στα φύλλα είναι το Fusarium. Λόγω αυτής της μυκητιακής νόσου, όλα τα τριχοειδή αγγεία είναι φραγμένα, γεγονός που περιπλέκει την παροχή θρεπτικών ουσιών στα φύλλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και η έγκαιρη θεραπεία της νόσου δεν βοηθά στη διάσωση μολυσμένων θάμνων και πεθαίνουν. Ως εκ τούτου, συνιστάται να απαλλαγείτε από το θάμνο που αρχίζει να γίνεται κίτρινο εκ των προτέρων, ώστε η ασθένεια να μην εξαπλωθεί σε υγιή φυτά.

μυκητιακή νόσος

Τι να κάνετε εάν οι θάμνοι κιτρινίσουν

Έχοντας καταλάβει γιατί μπορεί να εμφανίζονται κιτρινισμένα φύλλα στα αγγούρια, συνιστάται να εξοικειωθείτε με τις κύριες μεθόδους αντιμετώπισης της κίτρινης. Υπάρχουν πολλές αρκετά κοινές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν να αφαιρέσετε την κιτρινωπή απόχρωση από τα αγγούρια.

κιτρινισμένοι θάμνοι

Φιτοσπορίνη

Εάν εμφανιστεί κίτρινη κηλίδα στο φύλλο αγγουριού, τότε μπορεί να ψεκαστεί με Fitosporin. Βοηθά στην γρήγορη εξάλειψη της κίτρινης και τη θεραπεία του φυτού από πολλές ασθένειες. Αυτό το φάρμακο συνιστάται για χρήση κατά τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας ή καλλιέργειας, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου απορροφάται καλύτερα από τα φυτά.

Πριν χρησιμοποιήσετε το Fitosporin για την επεξεργασία των θάμνων, πρέπει να παρασκευαστεί ένα διάλυμα εργασίας. Για να το κάνετε αυτό, προσθέστε περίπου 15-20 γραμμάρια του φαρμάκου σε πέντε λίτρα βραστό νερό. Το προκύπτον υγρό αναμιγνύεται και εγχύεται για 30-40 λεπτά. Τα αγγούρια ψεκάζονται μία φορά την εβδομάδα για ένα μήνα. Δεν συνιστάται να το κάνετε αυτό σε συννεφιά, καθώς η βροχή θα ξεπλύνει γρήγορα το Fitosporin από τα φύλλα.

φάρμακο φυτοσπορίνης

Oxyhom

Πολλοί κηπουροί, όταν τα φύλλα των αγγουριών γίνονται κίτρινα, ψεκάστε τα με Oxyhom. Αυτό είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό εργαλείο με το οποίο μπορείτε να απαλλαγείτε γρήγορα από ασθένειες σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξής τους. Το Oxyhom μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στο δρόμο, αλλά και σε θερμοκήπια.

Το φάρμακο παράγεται με τη μορφή σκόνης, πριν από την επεξεργασία των σποροφύτων αγγουριού, είναι απαραίτητο να παρασκευαστεί ένα διάλυμα εργασίας. Κατά τη διάρκεια της παρασκευής του, περίπου 20-30 γραμμάρια Oxychom προστίθενται σε 10 λίτρα νερού. Το δημιουργημένο μείγμα ψεκάζεται στην επιφάνεια των φύλλων με πιστόλι ψεκασμού δύο φορές το μήνα. Το διάστημα μεταξύ κάθε ψεκασμού πρέπει να είναι περίπου 14-15 ημέρες.

Oxyhom για αγγούρια

Τοπάζι

Όταν τα φύλλα έχουν ελαφριά άκρη γύρω από την άκρη, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το μυκητοκτόνο Topaz. Με αυτό το εργαλείο, μπορείτε να θεραπεύσετε τους θάμνους από ωίδιο και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από μυκητιακά βακτήρια. Το Topaz μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τη θεραπεία των ήδη μολυσμένων φυτωρίων, αλλά και για την πρόληψη.

Το μυκητοκτόνο διατίθεται σε διάφορες μορφές, αλλά συνιστάται να αγοράσετε το Topaz σε μορφή σκόνης. Για να παρασκευαστεί ένα διάλυμα από αυτό, 20 γραμμάρια του φαρμάκου προστίθενται σε 10 λίτρα νερού. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, περίπου δύο λίτρα Topaz πρέπει να καταναλώνονται ανά τετραγωνικό μέτρο γης. Τα φυτά πρέπει να ψεκάζονται δύο φορές το μήνα. Εάν μετά από αυτό το κίτρινο περίγραμμα δεν εξαφανιστεί, τότε η χρήση του φαρμάκου παρατείνεται για έναν άλλο μήνα.

τοπάζι στο έδαφος

Quadris

Εάν τα άκρα των φύλλων γίνουν κίτρινα στην άκρη, τότε μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα με τη βοήθεια του Quadris. Το μυκητοκτόνο αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση του κιτρινίσματος και την προστασία των λαχανικών από ασθένειες. Με τη βοήθειά του, μπορείτε να απαλλαγείτε από ωίδιο, όψιμο μούχλα και ωίδιο.Το Quadris αμέσως μετά τον ψεκασμό διεισδύει στα φύλλα και τα προστατεύει από περαιτέρω προσβολές παθογόνων.

βοήθεια από quadris

Πριν χρησιμοποιήσετε το Quadris, θα πρέπει να αρχίσετε να δημιουργείτε ένα μείγμα εργασίας. Για να γίνει αυτό, ένα τέταρτο ενός δοχείου 10 λίτρων θα πρέπει να γεμίσει με νερό. Στη συνέχεια προστίθενται 200 ​​ml Quadris στο υγρό. Το διάλυμα αναμιγνύεται καλά, μετά από αυτό προστίθενται άλλα 2-4 λίτρα νερού στο δοχείο. Το παρασκευασμένο μείγμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός 24 ωρών, από τότε δεν θα είναι δυνατή η επεξεργασία λαχανικών με αυτό.

Συνιστάται να ασχοληθείτε με την επεξεργασία αγγουριών σε πλήρη απουσία ανέμου, έτσι ώστε το υγρό να μην ψεκάζει τις γειτονικές καλλιέργειες στον κήπο.

επεξεργασία αγγουριών

Πώς να ταΐσετε τα αγγούρια

Συνιστάται να ταΐζετε τα αγγούρια τακτικά με λιπάσματα αζώτου, καθώς λόγω της έλλειψής τους, τα φύλλα αρχίζουν να αλλάζουν το χρώμα τους. Σε αυτήν την περίπτωση, η λίπανση από άζωτο δεν πρέπει να γίνεται πολύ συγκεντρωμένη, ώστε να μην καίγονται κατά λάθος οι θάμνοι. Για να προετοιμάσετε ένα διάλυμα λίπανσης, προσθέστε 20-30 γραμμάρια λιπάσματος σε 5-7 λίτρα νερού. Μετά την εφαρμογή λιπασμάτων αζώτου, τα αγγούρια πρέπει να ποτίζονται με ζεστό νερό.

ταΐζουμε τα αγγούρια

Επίσης, με τη βοήθεια αζώτου, μπορεί να πραγματοποιηθεί σίτιση φυλλώματος. Σε αυτήν την περίπτωση, το διάλυμα θα ψεκαστεί στους θάμνους με ένα μπουκάλι ψεκασμού.

διατροφή φυλλώματος

συμπέρασμα

Δεν είναι μυστικό ότι οι άκρες των φύλλων αγγουριών συχνά γίνονται κίτρινες και αυτό οδηγεί στο θάνατο του φυτού. Οι αρχάριοι καλλιεργητές λαχανικών δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την κίτρινη χλωρίδα των φύλλων. Για να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να εντοπίσετε τις αιτίες του κιτρινίσματος και να επιλέξετε τις καταλληλότερες θεραπείες για την καταπολέμησή του.

θάνατος των φυτών

Κριτικές
  1. Ιγκόρ
    6.06.2018 11:12

    Η κίτρινη χλωρίδα των φύλλων αγγουριών είναι ένα δυσάρεστο πρόβλημα, αλλά για καλύτερη ανάπτυξη χρησιμοποιώ BioGrow και δεν χρειάζεται να μετανιώσετε την επιλογή, το εργαλείο είναι δροσερό, το αποτέλεσμα είναι προφανές, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

    Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι