Ο χρόνος για το πόσες πατάτες μεγαλώνουν και ωριμάζουν από τη φύτευση έως τη συγκομιδή;

Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο κοινά λαχανικά, χωρίς την οποία είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι. Ο χρόνος ωρίμανσης της πατάτας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πρώτα απ 'όλα, αυτή είναι η ίδια η ποικιλία των κονδύλων, καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες. Εάν ο πρώτος παράγοντας μπορεί να επηρεαστεί, τότε ο δεύτερος πρέπει απλά να αντιμετωπιστεί. Εάν είναι κρύο καλοκαίρι, τότε η συγκομιδή μπορεί να είναι κακή.

Μετά από πόσες ημέρες για να σκάψεις τις πατάτες;

Κατά τη φύτευση πατάτας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την περιοχή κατοικίας. Σε διαφορετικές περιοχές, ο χρόνος από τη φύτευση έως τη συγκομιδή της ίδιας ποικιλίας μπορεί να ποικίλει λόγω των διαφορών στο κλίμα.

σκάβω πατάτες

Η καλλιεργητική περίοδος από ποικιλίες πατάτας:

 • Μια πρώιμη πατάτα που ωριμάζει περίπου 50-61 ημέρες μετά τη φύτευση των κονδύλων στο έδαφος.
 • Η πρώιμη ποικιλία ωρίμανσης ωριμάζει 66-85 ημέρες μετά τη φύτευση στο έδαφος.
 • Η μεσαία ποικιλία θα ωριμάσει 86-95 ημέρες μετά τη φύτευση.
 • Μέσο αργά - από 96 έως 115 ημέρες, μετά τη φύτευση των κονδύλων στο έδαφος.
 • Οι ημερομηνίες ωρίμανσης για αργά πατάτες ξεκινούν από 115 ημέρες.

Η καλλιεργητική περίοδος μπορεί να ποικίλλει πάνω ή κάτω. Και πάλι, αυτό εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της σεζόν. Είναι αδύνατο να επηρεαστεί αυτό.

πρώιμες πατάτες

Τι καθορίζει το ρυθμό ωρίμανσης των κονδύλων;

Όμως, ακόμη και αφού επιλέξαμε μια ποικιλία ανάλογα με την περίοδο ωρίμανσης των κονδύλων, μετά τη φύτευση, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι η συγκομιδή μπορεί να επιτευχθεί με ακρίβεια έως μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων επηρεάζει την καλλιεργητική περίοδο.

Παράγοντες που επηρεάζουν το ρυθμό ανάπτυξης:

ποσοστό ωρίμανσης

 • Σε ποια περιοχή καλλιεργείται το λαχανικό.
 • Οι φυτευμένες πατάτες θα αναπτυχθούν νωρίτερα εάν οι κόνδυλοι φυτευτούν στις αρχές Μαΐου.
 • Καιρός.
 • Εφαρμογή μεγάλης ποσότητας ανόργανων και οργανικών λιπασμάτων.
 • Η καλλιεργητική περίοδος πατάτας μειώνεται εάν φυτεύονται σε φτωχό έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Σε εύφορο έδαφος, η ανάπτυξη δεν επιταχύνεται και η συγκομιδή μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.
 • Η έλλειψη υγρασίας επηρεάζει επίσης πόσο γρήγορα μεγαλώνουν οι κόνδυλοι. Εάν το καλοκαίρι είναι ξηρό και υπήρχε μικρή βροχή, τότε η περίοδος συγκομιδής πατάτας μειώνεται.

Εάν η καλλιεργητική περίοδος μειωθεί για τους δύο τελευταίους λόγους, τότε τέτοιες πατάτες δεν θα είναι τόσο νόστιμες και θα αποθηκεύονται επίσης κακώς. Επομένως, εάν είναι δυνατόν, συνιστάται να ποτίζετε τακτικά τις πατάτες (εάν δεν υπάρχει βροχή το καλοκαίρι) και, πριν φυτέψετε τις πατάτες στο ανοιχτό έδαφος, προσθέστε ορυκτά και οργανικά λιπάσματα στο έδαφος. Όταν οι κόνδυλοι ωριμάζουν εγκαίρως, είναι νόστιμοι και μπορούν να αποθηκευτούν για περισσότερο από ένα μήνα.

καλλιέργεια λαχανικών

Πώς να επιταχύνετε την ωρίμανση των πατατών;

Μπορείτε να προσπαθήσετε να επιταχύνετε την ωρίμανση των πατατών μετά την περίοδο ανθοφορίας νέες πατάτες δεν έπρεπε να σκάψουν στα τέλη του φθινοπώρου.Αυτό θα βοηθήσει τους κατοίκους του καλοκαιριού που έχουν καθυστερήσει τη φύτευση υλικού φύτευσης. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να αυξήσετε την ανάπτυξη των πατατών εάν είναι κρύο και βροχερό καλοκαίρι.

Τι πρέπει να κάνετε εάν οι θάμνοι έχουν αναπτυχθεί έντονα και δεν μπορούν να καθυστερήσουν με τη συγκομιδή;

περίοδος ανθοφορίας

 • Ο ευκολότερος τρόπος είναι να κόψετε τις πράσινες κορυφές, όταν το υλικό φύτευσης έχει αρχίσει να βλασταίνει πρόσφατα και οι θάμνοι δεν έχουν αρχίσει να ανθίζουν.
 • Για να ωριμάσουν νωρίτερα οι πατάτες, μπορείτε να ψεκάσετε τους θάμνους με διάλυμα θειικού χαλκού 14 ημέρες πριν από τη συγκομιδή. Το προϊόν αντλεί υγρασία από τα φύλλα και οι κόνδυλοι ωριμάζουν γρηγορότερα. Οι κορυφές αρχίζουν να καλύπτονται με καφέ κηλίδες τον ίδιο μήνα, μπούκλες και στεγνώνουν.
 • Εάν έχετε μεγάλο και κρύο καλοκαίρι, μπορείτε να επιταχύνετε την ωρίμανση των πατατών με τη βοήθεια του χλωριούχου μαγνησίου. Για 1 λίτρο νερού, πρέπει να πάρετε 25 γραμμάρια, αραιώστε το χλωρικό σε νερό και ψεκάστε τους θάμνους μαζί του. Τα στάδια ωρίμανσης των πατατών θα μειωθούν και μετά από λίγο μπορεί να σκαφτεί. Εάν ο καιρός είναι ξηρός, οι πατάτες ωριμάζουν μετά τον ψεκασμό για 6 ημέρες.
 • Προκειμένου οι πατάτες να ωριμάσουν νωρίτερα από την κανονική, μπορούν να υποστούν επεξεργασία με υπερφωσφορικό. Ψεκάστε τις πατάτες μετά την ανθοφορία. Για 1 λίτρο ζεστού νερού 25 g υπερφωσφορικού. Είναι καλύτερα να επιλέξετε την ώρα για τη διαδικασία το βράδυ.
 • Οι κόνδυλοι ωριμάζουν γρηγορότερα εάν βλασταθούν πριν φυτευτούν στο έδαφος. Αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει και χρειάζεται λίγο χρόνο για τη βλάστηση. Οι πατάτες βλαστάνουν σε καλά αεριζόμενο χώρο. Μπορείτε να βάλετε άχυρο ή σανό στο πάτωμα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από +15. Τη νύχτα, για πλήρη βλάστηση, πρέπει να μειωθεί στο +7. Βλαστάνετε πατάτες θα πρέπει να είναι σε 2-4 εβδομάδες. Αφού άρχισαν να αναπτύσσονται οι πρώτες ρίζες στους κόνδυλους, ποτίζονται με διάλυμα χλωριούχου νατρίου, νιτρικού αμμωνίου και υπερφωσφορικού (15:15:55 ανά 10 λίτρα νερού). Μετά από δύο ημέρες, οι κόνδυλοι πρέπει να ποτίζονται. Αυτό θα προωθήσει το ρυθμό ανάπτυξης όταν οι πατάτες φυτεύονται στο έδαφος.
 • Η βλάστηση είναι ένας άλλος τρόπος για να μεγαλώσετε γρηγορότερα. Οι πατάτες πρέπει να απλώνονται σε ένα στρώμα (δεν είναι απαραίτητο να τα απλώσετε έτσι ώστε ο ήλιος να χτυπήσει τους κονδύλους). Μετά από μιάμιση εβδομάδα, τα μάτια θα πρέπει να εμφανίζονται πάνω του. Τότε μπορείτε να ξεκινήσετε την προσγείωση. Οι αποξηραμένες πατάτες φυτεύονται με τον συνήθη τρόπο.

διάλυμα vitriol

Μετά από αυτές τις διαδικασίες, τα στάδια της ανάπτυξης της πατάτας θα μειωθούν και στη συνέχεια μπορείτε να σκάψετε με ασφάλεια τις πατάτες χωρίς να φοβάστε να την καταστρέψετε στο έδαφος. Αυτό το ζήτημα αφορά ιδιαίτερα τους κατοίκους του καλοκαιριού των οποίων το οικόπεδο βρίσκεται σε μια πεδινή περιοχή όπου συσσωρεύεται νερό ή όταν το έδαφος περιέχει πολύ τύρφη και οι πατάτες μεγαλώνουν αργά.

Πότε να σκάβω πατάτες;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι πατάτες ωριμάζουν με διαφορετικούς τρόπους. Με ποια σημεία μπορείτε να διαπιστώσετε ότι είναι καιρός να σκάψετε τη συγκομιδή;

Τα κύρια σημάδια της ωρίμανσης των πατατών:

πότε να σκάψω

 • Το κύριο σημείο με το οποίο μπορείτε να διαπιστώσετε ότι οι πατάτες είναι ώριμες είναι αποξηραμένες κορυφές. Στις πρώιμες ωριμάζουσες ποικιλίες, αυτό μπορεί να ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου. Αφού στεγνώσουν όλες οι κορυφές των πατατών, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή.
 • Το δεύτερο σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι ο καιρός. Είναι καλύτερα να σκάβετε πατάτες σε ξηρό και ηλιόλουστο καιρό. Κατά κανόνα, οι πατάτες ωριμάζουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Επομένως, είναι καλύτερα να μην καθυστερήσετε μέχρι το φθινόπωρο και να το κάνετε πριν από τις βροχές. Εάν η σκιά των φυτικών οργάνων των φυτών (φύλλα, μίσχοι) είναι πράσινη, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε τεχνητά την επιτάχυνση της ωρίμανσης.
 • Επίσης, η ωρίμανση εξαρτάται από τη σπορά. Εάν οι πατάτες φυτεύτηκαν στα τέλη Μαΐου, τότε δεν θα πρέπει να σκαφτούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτό μπορεί να προσδιοριστεί από τις φάσεις ανάπτυξης των θάμνων. Εάν οι κορυφές εξακολουθούν να είναι πράσινες τον Αύγουστο, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες πριν στεγνώσουν.

Σκάβω συγκομιδή πατάτας είναι δυνατόν σε θερμοκρασία όχι μικρότερη από +17 βαθμούς.Στη συνέχεια, κατά την αποθήκευση, οι πατάτες δεν θα γίνουν μαύρες και δεν θα φθαρούν. Η πιο δυσμενής ώρα είναι οι πρωινές ώρες, όταν έχει ήδη έρθει ο παγετός. Εάν σκάβετε πατάτες σε μια τέτοια στιγμή, τότε θα στεγνώσουν γρήγορα και δεν μπορούν να καταναλωθούν.

αποξηραμένες κορυφές

Μετά τη συγκομιδή, είναι απαραίτητο να συλλέξετε όλες τις κορυφές και τα ζιζάνια. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε για τον επόμενο στόχο ο ιστότοπος μπορεί να είναι κατάφυτο με ζιζάνια και στη συνέχεια θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να το αφαιρέσετε από τον κήπο.

Ενώ σκάβετε πατάτες, μπορείτε αμέσως να επιλέξετε τους καλύτερους και μεγαλύτερους κονδύλους για περαιτέρω φύτευση. Πρέπει να μείνουν στον ήλιο για αρκετές ημέρες, έτσι ώστε η σολανίνη να αρχίσει να συσσωρεύεται στις πατάτες. Ο φλοιός πρέπει να έχει πρασινωπή απόχρωση. Αυτοί οι κόνδυλοι θα αποθηκευτούν περισσότερο και δεν θα χαλάσουν από τρωκτικά. Και το επόμενο έτος μπορείτε να καλλιεργήσετε μια καλή συγκομιδή από αυτούς.

 περαιτέρω προσγείωση

Εάν το επιτρέπει ο χώρος, τότε πριν τοποθετήσετε τις πατάτες στο υπόγειο, πρέπει να διατηρηθούν στον ήλιο για λίγο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να σκοτώσετε όλα τα παθογόνα, καθώς και να αυξήσετε την ποιότητα διατήρησης.

Οι αποξηραμένες πατάτες πρέπει να διασκορπιστούν σε σακούλες, αφού πετάξουν τους χαλασμένους και ροκανισμένους κονδύλους. Συνιστάται να φυλάσσετε τις πατάτες από το άμεσο ηλιακό φως, ώστε να μην βλαστήσουν. Ο χώρος πρέπει να αερίζεται καλά, η υγρασία στο κελάρι πρέπει να είναι υψηλή. Τηρώντας όλους τους κανόνες φύτευσης και αποθήκευσης, μπορείτε να τρώτε πατάτες όλο το χρόνο.

 αφαιρέστε τις πατάτες

Κριτικές
 1. Όλυα
  6.06.2018 02:00

  Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ποικιλιών, ο χρόνος ωρίμανσης είναι εντελώς διαφορετικός. Έχει σημασία το είδος λιπάσματος που χρησιμοποιείτε. Συνιστώ να φροντίσετε να ταΐσετε τη σοδειά με τοBioGrow».

  Απαντώ
 2. Λένα
  8.08.2020 06:03

  Και δεν ταΐζω τον κήπο μου με τίποτα χημικό και όλα γίνονται υπέροχα.

  Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι