Κανόνες για επώαση χηνάκια σε επωαστήρα στο σπίτι και πίνακα θερμοκρασίας

Η αναπαραγωγή πουλερικών σε έναν επωαστήρα είναι δύσκολη και ενοχλητική. Χωρίς κατάλληλη γνώση και ακόμη και λίγη εμπειρία, τίποτα δεν μπορεί να προέλθει από αυτήν. Εξετάστε τους κανόνες για την επώαση χηνάκια σε έναν επωαστήρα στο σπίτι, ειδικά την προετοιμασία των αυγών, την αποθήκευσή τους, τις σωστές συνθήκες επώασης, την ακολουθία της διαδικασίας, το χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορούν να εκκολαφθούν τα χηνάκια.

Προετοιμασία των χήνων

Η χήνα, από την οποία προγραμματίζεται η λήψη αυγών για επώαση, πρέπει να τρέφεται σωστά. Η τροφή πρέπει να είναι κορεσμένη με θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, βιταμίνες, ασβέστιο. Εάν η σίτιση είναι λανθασμένη, ανεπαρκής, δεν αναμένεται από τα πουλιά να παράγουν αυγά ποιότητας κατάλληλα για επώαση. Θα εμφανιστούν αδύναμα και μη βιώσιμα χηνάκια, παρά το γεγονός ότι όλα έγιναν σωστά.

Οι χήνες πρέπει να βιάζονται σε καθαρές φωλιές, όπου θα είναι άνετες και ελεύθερες. Πρέπει να καλύπτονται με άχυρο ή σανό. Τα αυγά πρέπει να επιλέγονται καθημερινά. Οι χήνες σπεύδουν κυρίως το πρωί, κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να ελέγξετε τις φωλιές και να επιλέξετε αυγά, ελέγξτε το βράδυ έτσι ώστε να μην μένει τίποτα. Συχνά οι χήνες κρύβουν τα αυγά τους κάτω από ένα στρώμα χνουδιού, οπότε πρέπει να ελέγχετε τα πάντα προσεκτικά. Πρέπει να παίρνετε πρώτες ύλες κάθε μέρα, αφού μόνο σε αυτήν την περίπτωση οι χήνες συνεχίζουν να ορμούν. Εάν τα αυγά παραμείνουν στη φωλιά, το θηλυκό μπορεί να καθίσει μόνο του.

Πώς να επιλέξετε αυγά;

Ταξινόμηση του υλικού αμέσως μετά τη συλλογή. Για τον επωαστήρα, επιλέξτε μεγάλα και μεσαίου μεγέθους αυγά με το σωστό σχήμα. Με ένα πυκνό, ολόκληρο κέλυφος, στο οποίο δεν πρέπει να χαλάσει, κηλίδες, ρωγμές. Πολύ μικρό, με ελαττώματα, τα παλιά δεν είναι κατάλληλα για τοποθέτηση, αδύναμα χηνάκια θα εκκολάψουν από αυτά, κάτι που θα βλάψει. Ή οι νεοσσοί δεν θα εκκολαφθούν καθόλου.

Εφαρμογή ωοσκοπίων

Όλο το υλικό που έχει περάσει το πρώτο στάδιο επιλογής πρέπει να φωτιστεί με ωοσκόπιο. Στο εσωτερικό, δεν πρέπει να υπάρχουν σκοτεινά σημεία, εγκλείσματα, ο κρόκος πρέπει να είναι στο κέντρο. Όλα τα αυγά με ελαττώματα δεν είναι κατάλληλα για επώαση.

επώαση χηνάκια σε έναν επωαστήρα στο σπίτι

Απολύμανση πρώτων υλών

Η απολύμανση αυξάνει τον ρυθμό εκκόλαψης των νεοσσών και διατηρεί την υγεία τους. Η ανάγκη αυτής της διαδικασίας εξηγείται από το γεγονός ότι ιοί και βακτήρια παραμένουν στην επιφάνεια του κελύφους, το οποίο κατά τη διάρκεια της επώασης μπορεί να διεισδύσει στη μέση και να καταστρέψει το έμβρυο. Το υλικό μπορεί να απολυμανθεί με 3 τρόπους: με διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου, υπερμαγγανικού καλίου ή ξιδιού.

Γνώμη ειδικού
Zarechny Maxim Valerievich
Γεωπόνος με 12 χρόνια εμπειρίας. Ο καλύτερος ειδικός μας στο εξοχικό σπίτι.
Παρασκευάζεται διάλυμα 1,5%, χύνεται σε ένα δοχείο, όπου τα αυγά κατεβάζονται για 3-5 λεπτά. Στη συνέχεια πλένονται με καθαρό νερό και στεγνώνουν.

Ο επωαστήρας πρέπει επίσης να απολυμανθεί. Πρώτα ξεπλύνετε όλα τα αφαιρούμενα μέρη, σκουπίστε τα με διάλυμα υπεροξειδίου ή υπερμαγγανικού καλίου, σκουπίστε ξανά με καθαρό νερό και στεγνώστε καλά. Μετά από κάθε τοποθέτηση μιας νέας παρτίδας αυγών, ο επωαστήρας πρέπει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, αλλιώς θα γίνει έδαφος αναπαραγωγής μολύνσεων.

Αποθήκευση αυγών κατά τη συσσώρευση πρώτων υλών

Η διάρκεια ζωής του υλικού επώασης δεν υπερβαίνει τις 7 ημέρες. Πρέπει να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία 6-12 ° C και υγρασία 70%, να αποσυντεθούν σε 1 στρώση. Δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε στο ψυγείο · είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα δροσερό δωμάτιο για αυτό.

Πώς να επωάσετε τα αυγά

Για να πάνε ομαλά όλα, πρέπει να ακολουθήσετε τους κανόνες επώασης. Και επίσης να αποφευχθούν βασικά λάθη που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο των εμβρύων.

Σημαντικά λάθη

Εάν η επώαση πραγματοποιηθεί σε θερμοκρασία που υπερβαίνει την επιτρεπόμενη θερμοκρασία, τα χηνάκια εκκολάπτονται νωρίτερα από ό, τι είναι απαραίτητο. Έχουν λεπτά πόδια, αδύναμη εφηβεία. Εάν η υπερθέρμανση είναι δυνατή, οι νεοσσοί μπορεί να μην εκκολάψουν καθόλου. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, τα χηνάκια εμφανίζονται αργότερα από την καθορισμένη ημερομηνία, μερικά από αυτά ραμφίζουν, αλλά δεν αναδύονται από το αυγό. Εκείνοι που έχουν εμφανιστεί έχουν παχιά πόδια και μακριά. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο ανεπτυγμένες από ό, τι είναι απαραίτητο.

Λόγω έλλειψης υγρασίας, οι νεοσσοί εκκολάπτονται αδύναμοι, δεν μπορούν να ραμφίσουν το κέλυφος και να αφήσουν το αυγό. Και λόγω της ακανόνιστης περιστροφής των αυγών κατά τη διάρκεια της επώασης, το έμβρυο μπορεί να μην αναπτυχθεί, επειδή είναι κολλημένο σε έναν από τους τοίχους. Για να αφαιρέσετε τα χηνάκια χωρίς απώλεια, πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς τη θερμοκρασία, την υγρασία, να τα αναποδογυρίσετε και να τα κρυώσετε.

επώαση χηνάκια σε έναν επωαστήρα στο σπίτι

Πώς να γεννήσετε αυγά

Πριν βάλετε τα αυγά, πρέπει να τα ζεστάνετε σωστά - να τα διατηρείτε στο δωμάτιο για 8 ώρες. Τα κρύα δεν μπορούν να τοποθετηθούν, καλύπτονται με συμπύκνωση, που φράζει τους πόρους και το έμβρυο ασφυκτίζει. Εάν το υλικό δεν έχει το ίδιο μέγεθος, τότε πρώτα πρέπει να βάλετε μεγάλα αυγά, μεσαίου μεγέθους μετά από 4 ώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε μεγάλα αυγά, η ανάπτυξη χηνών διαρκεί περισσότερο. Η χρονική διαφορά είναι απαραίτητη για την ταυτόχρονη απέκκριση. Τα αυγά χήνας τοποθετούνται οριζόντια στον επωαστήρα.

Περίοδοι επώασης

Η περίοδος επώασης χωρίζεται σε 5 μέρη. Κατά τη διάρκεια κάθε, πρέπει να διατηρήσετε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία και υγρασία, να γυρίσετε και να κρυώσετε το υλικό.

Περίοδος (σε ημέρες)ΘερμοκρασίαΥγρασίαΨύξηΨεκασμόςΣτροφή
1-837.7 ° C55%δενδεν5 φορές
9-1537.7 ° C47%δενδεν4 φορές
16-2737.7 ° C47%2 φορές την ημέρα για 15-20 λεπτά2 φορές την ημέρα4 φορές
2837 ° C85%2 φορές την ημέρα για 15-20 λεπτά2 φορές την ημέραδεν
29-3037 ° C85%2 φορές την ημέρα για 15-20 λεπτά2 φορές την ημέραδεν

Ανατροπή και ψεκασμός τοιχοποιίας

Η περιστροφή των αυγών της χήνας είναι απαραίτητη, ώστε τα έμβρυα να μην κολλάνε στο κέλυφος. Την πρώτη εβδομάδα, αυτό πρέπει να γίνεται συχνά - 5 φορές την ημέρα και στη συνέχεια ο αριθμός των γυρισμάτων πρέπει να μειωθεί σε 4 φορές. Πριν από την εκκόλαψη, ξεκινώντας από την 28η ημέρα, δεν είναι πλέον απαραίτητο να αναποδογυρίσετε.

Για να εκκολαφθούν χηνάκια χωρίς απώλεια, θα πρέπει να ψύχονται και να ψεκάζονται από την 16η ημέρα επώασης. Ψύξτε για 20 λεπτά 2 φορές την ημέρα, ψεκάστε επίσης 2 φορές. Ψεκάστε με κρύο νερό, όχι κρύο.

Θερμοκρασία, αερισμός και υγρασία

Το καθεστώς θερμοκρασίας κατά την επώαση των χηνών παραμένει σχεδόν το ίδιο - από την 1η έως την 28η ημέρα η θερμοκρασία είναι 37,7 ° С, από την 28η έως την εκκόλαψη - 37 ° С. Η υγρασία δεν είναι τόσο απλή. Την πρώτη εβδομάδα είναι 55%, από την 9η έως την 28η ημέρα - 47%. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών επώασης, η υγρασία πρέπει να διατηρηθεί στο 85%.

επώαση χηνάκια σε έναν επωαστήρα στο σπίτι

Είναι σημαντικό να τηρείτε με ακρίβεια τις παραμέτρους επώασης · ​​εάν παραβιαστεί κάποια από αυτές, τα έμβρυα μπορεί να πεθάνουν.

Ημερομηνίες επώασης

Η εκκόλαψη χηνών συμβαίνει στις 29-31 ημέρες επώασης. Συνήθως ραμφίζουν τα ίδια τα τοιχώματα του κελύφους και αναδύονται από το αυγό. Αυτό συμβαίνει με το μεγαλύτερο μέρος των νεοσσών, αλλά μερικοί δεν βιάζονται να γεννηθούν.Μέχρι την 31η ημέρα, δεν χρειάζεται να βοηθήσετε τους νεοσσούς, εάν επιταχύνετε την εκκόλαψη με τεχνητά μέσα, μπορεί να πεθάνουν.

Εάν οι προθεσμίες έχουν παρέλθει και τα χηνάκια δεν έχουν εκκολαφθεί, πρέπει να τα βοηθήσετε: τρυπήστε προσεκτικά το κέλυφος έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να διεισδύσει στους νεοσσούς. Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς το κέλυφος. Τότε θα κάνουν τα πάντα. Η αναπαραγωγή χηνών σε έναν επωαστήρα μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εάν τηρούνται οι κανόνες. Είναι απαραίτητο όχι μόνο να προετοιμάσετε το υλικό, να το αποθηκεύσετε πριν από την τοποθέτηση, αλλά και να διατηρήσετε τη σωστή θερμοκρασία και υγρασία στον επωαστήρα. Τα λάθη θα οδηγήσουν στο θάνατο των εμβρύων και σε μείωση του ποσοστού εκκόλαψης για χηνάκια.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι