Πώς να διατηρήσετε τις χήνες ως κατοικίδιο σε ένα διαμέρισμα και δυσκολίες

Η παρουσία στο διαμέρισμα εξωτικών ή απλώς περίεργων ζώων που δεν θεωρήθηκαν ποτέ κατάλληλα για διατήρηση σε εσωτερικούς χώρους παραμένει δημοφιλής. Οι άνθρωποι γεννούν άγρια ​​ζώα και ερπετά, διακοσμητικούς χοίρους και πουλερικά. Η παρουσία χήνων σε ένα διαμέρισμα έχει τις δικές της δυσκολίες, τις οποίες πρέπει να εξοικειωθείτε προτού μεγαλώσετε πουλιά σε μια μητρόπολη.

Χαρακτηριστικά της διατήρησης χήνων στο σπίτι

Η χήνα είναι ένα μεγάλο πουλί. Για φυσιολογική ανάπτυξη, χρειάζεται τουλάχιστον 2 τετραγωνικά μέτρα χώρου. Σε τελική ανάλυση, δεν επιτρέπεται σε κάθε ιδιοκτήτη να απελευθερώνει μια χήνα κάθε μέρα για να περπατάει γύρω από το διαμέρισμα. Τα κύρια μειονεκτήματα των μεγάλων πτηνών που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

  • Αυτά δεν είναι γάτες, είναι σχεδόν αδύνατο να τους διδάξετε να περπατούν στο δίσκο, οι χήνες τρώνε πολύ και σκατά σχεδόν παντού αν βρίσκονται έξω από το κλουβί.
  • το καλοκαίρι οι χήνες περπατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι αδύνατο να παρασχεθούν τέτοιες συνθήκες στην πόλη, κανείς δεν θα επιτρέψει στα πουλιά να τρώνε γκαζόν και η βόσκησή τους για αρκετές ώρες κάθε μέρα είναι αδύνατη.
  • τρώνε έως και 2 κιλά πράσινης μάζας ή σανό την ημέρα, θα πρέπει να σκεφτείτε πού θα αποθηκευτεί η τροφή, ειδικά το χειμώνα.
  • χήνες - δυνατά πουλιά με δυνατή φωνή, οι άνθρωποι που ζουν πίσω από τον τοίχο δεν θα είναι ευχαριστημένοι με μια τέτοια γειτονιά.
  • Πρέπει να περπατούν συστηματικά και να έχουν μια λίμνη ή την ευκαιρία να κολυμπήσουν στο μπάνιο.

Τα πουλιά χρειάζονται κτηνιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμούς. Χύνονται δύο φορές το χρόνο, έτσι θα υπάρχουν πολλά χνούδια και φτερά στο διαμέρισμα. Η φύση των πουλιών πρέπει να ληφθεί υπόψη - οι χήνες ζηλεύουν και θυμούνται το αδίκημα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατάλληλες φυλές

Εξαρτάται από την προτίμηση του οικοδεσπότη. Όλες οι φυλές χήνων χωρίζονται σε 3 τύπους: βαρύ - όταν η χήνα ζυγίζει 7-9 κιλά, η χήνα - έως 8 κιλά, μεσαίο, το οποίο περιλαμβάνει τις περισσότερες διακοσμητικές φυλές, ελαφρές φυλές, εάν οι ενήλικες χήνες φτάσουν τα 4-6 κιλά. Τα σπίτια γεννούν μεγάλα πουλιά 9-12 κιλών, τα οποία θα εκπλήξουν τους γείτονες και τους φίλους τους ή εκπροσώπους διακοσμητικών φυλών. Για παράδειγμα, τα πουλιά της σγουρής φυλής έχουν χρώμα λευκό-χιονιού και πολύ όμορφο φτέρωμα.

Προετοιμασία δωματίου

Η χήνα μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα κλουβί σε ένα γυάλινο μπαλκόνι ή χαγιάτι. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι φωνάζοντας μπορεί να ξυπνήσει τους γείτονες. Μερικές φορές χτίζουν ένα μικρό κλουβί σε ένα από τα δωμάτια ή στο ντουλάπι, ή βάζουν ένα κατάλληλο κλουβί. Εάν ένα ντουλάπι καθορίζεται για τη στέγαση ενός κατοικίδιου ζώου, απαιτείται φωτισμός σε αυτό (τουλάχιστον 14 ώρες την ημέρα).

Στο κλουβί τοποθετούνται ένα κρεβάτι, ένας πότης και ένας τροφοδότης. Πλένονται καθημερινά.Εκτός από τον τροφοδότη, απαιτείται ένα δοχείο με μικρά βότσαλα, είναι απαραίτητο για κανονική πέψη. Το νερό πρέπει να είναι πάντα στο πότη. Τα άχυρα ή τα ξέσματα χρησιμοποιούνται για κλινοσκεπάσματα. Για να αποφευχθεί η οσμή, τα κλινοσκεπάσματα αλλάζονται καθημερινά. Το πουλί πρέπει να απελευθερώνεται από το κλουβί κάθε μέρα για να ζεσταθεί. Μία φορά κάθε 2-3 ημέρες, η χήνα πρέπει να κολυμπήσει για να διατηρήσει τα φτερά καθαρά και να απαλλαγεί από το υπερβολικό χνούδι.

χήνες στο διαμέρισμα

Κανόνες διατροφής

Το κατοικίδιο τρέφεται 3 φορές την ημέρα. Το καλοκαίρι, απαιτείται φρέσκο ​​γρασίδι στη διατροφή, το χειμώνα - σανό, τουλάχιστον 2 κιλά ανά άτομο ανά ημέρα. Το πρωί και το βράδυ, χορηγείται θρυμματισμένος κόκκος (μείγμα καλαμποκιού, βρώμης, σιταριού). Τα ενήλικα πουλιά καταναλώνουν 300 γραμμάρια μείγματος δημητριακών ανά ημέρα, χωρισμένα σε 3 δόσεις.

Γνώμη ειδικού
Zarechny Maxim Valerievich
Γεωπόνος με 12 χρόνια εμπειρίας. Ο καλύτερος ειδικός του καλοκαιριού.
Σημαντικό: ο κόκκος προ-συνθλίβεται, χύνεται με βραστό νερό και αφήνεται να παραμείνει για 3-4 ώρες. Ολόκληροι κόκκοι είναι δύσκολο για την πέψη των πουλιών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από το γρασίδι, χρειάζεστε ένα πολτό ψιλοκομμένων λαχανικών (καρότα, τεύτλα, κολοκύθες, πατάτες). Σε άτομα που ζουν σε ένα διαμέρισμα λαμβάνεται κιμά 2-3 φορές την εβδομάδα. Είναι πηγή πρωτεΐνης. Η διατροφή πρέπει να περιέχει μαγιά τροφής, αλάτι, ιχθυέλαιο ή ιχθυάλευρο. Για να εμπλουτίσετε τη διατροφή με ασβέστιο, προστίθεται τυρί cottage στο πολτό λαχανικών και ο ορός γάλακτος δίνεται στο κατοικίδιο. Τα τρόφιμα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, τα λαχανικά είναι καθαρά, χωρίς σημάδια μούχλας και σήψης.

Εάν ένα μικρό χηνάρι πέσει στην εκπαίδευση (ένα καθημερινό, ή ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να αγοράσει ένα γονιμοποιημένο αυγό και παρατήρησε τη διαδικασία εμφάνισης), του δίνεται σκληρά βραστά, ψιλοκομμένα αυγά. Από την ημέρα 5, το τυρί cottage αναμιγνύεται με τα αυγά, μια εβδομάδα αργότερα, εισάγεται στη διατροφή λεπτή ψιλοκομμένη τσουκνίδα.

Μετά από 2-3 εβδομάδες, το μωρό μεταφέρεται σταδιακά σε δίαιτα ενηλίκων. Χρειάζεται επίσης συνεχή πρόσβαση σε γλυκό νερό. Οι χήνες προτιμούν να τρέφονται το βράδυ και το βράδυ, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι υπάρχει τροφή στη γούρνα το βράδυ.

Υγιεινή

Οι χήνες πρέπει να σκουλήσουν 2 φορές το χρόνο. Τα φάρμακα αγοράζονται από ένα κτηνιατρικό φαρμακείο και χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μπορείτε να λάβετε συμβουλές σχετικά με τους απαραίτητους εμβολιασμούς στην πλησιέστερη κτηνιατρική κλινική. Καλύτερα να βρείτε ένα καταφύγιο που ειδικεύεται σε φτερωτά κατοικίδια. Τα χηνάκια μετά την ηλικία των 3 εβδομάδων και τα ενήλικα πουλιά πρέπει να λούζονται 2-3 φορές την εβδομάδα χωρίς τη χρήση απορρυπαντικών. Είναι καλύτερα να συλλέγετε χλιαρό νερό για το κατοικίδιο ζώο σας.

Μετά τις διαδικασίες νερού, το χηνάρι πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από μια λάμπα για να στεγνώσει · το χειμώνα, απλά τοποθετούν το κουτί με το μωρό πιο κοντά στην μπαταρία θέρμανσης. Τα πόδια πλένονται μετά από κάθε περίπατο και καθώς γίνονται βρώμικα.

Πιθανές δυσκολίες

Οι κύριες δυσκολίες προκύπτουν με την τουαλέτα. Το κατοικίδιο δεν μπορεί να μάθει να περπατάει στο δίσκο, επομένως, όταν φεύγει από το σπίτι, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μαντρί ή κλουβί. Είναι καλύτερα να κόβετε τα φτερά του, ένα δυνατό και μεγάλο πουλί, αφού έχει απογειωθεί, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στο διαμέρισμα. Οι χήνες είναι ευσεβείς και ζηλότυπες, συνηθίζουν γρήγορα στον ιδιοκτήτη, αλλά οι ξένοι μπορούν να τσιμπήσουν και να προσπαθήσουν να τους απομακρύνουν από το έδαφος που το ζώο θεωρεί δικό του.

Είναι απαραίτητο να αναιρέσετε ένα μέρος στο διαμέρισμα για την αποθήκευση ζωοτροφών και υλικών κρεβατιού, το μείγμα κόκκων μπορεί να παρασκευαστεί ανεξάρτητα από τα προϊόντα που αγοράστηκαν στο κατάστημα, αλλά μπορεί να προκύψουν προβλήματα με το σανό το χειμώνα.

Σε αιχμαλωσία, με καλή φροντίδα, μια χήνα μπορεί να ζήσει έως και 30 χρόνια. Όταν σχεδιάζετε να έχετε ένα φτερωτό κατοικίδιο ζώο σε ένα διαμέρισμα πόλης, πρέπει να αξιολογήσετε αντικειμενικά τις δυνατότητές σας, καθώς το πουλί δεν είναι πολύ κατάλληλο για εσωτερική διατήρηση. Φυσικά, υπάρχει πάντα η επιλογή να το μαγειρέψετε με μήλα για το γιορτινό τραπέζι, αλλά αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι