Αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της σταφίδας από την επεξεργασία

Εάν την άνοιξη αρχίσατε να παρατηρείτε ότι σε υγιείς θάμνους φραγκοστάφυλα ξαφνικά μαραίνονται και στεγνώνουν τα κλαδιά και στα κομμάτια των νεκρών βλαστών μπορείτε να δείτε έναν μαύρο πυρήνα, τότε ασχολείστε με ένα ποτήρι. Το παράσιτο πρέπει να αντιμετωπίζεται με πλήρη ευθύνη, δεδομένου ότι είναι ικανό να καταστρέψει τη συγκομιδή μούρων. Θα μάθετε πώς να απαλλαγείτε από τις θήκες από γυαλί σταφίδας παρακάτω.

Η εμφάνιση και τα στάδια ζωής του παρασίτου

Εξωτερικά, η γυάλινη θήκη μοιάζει με μια μικρή σφήκα με στενά φτερά που ξεχωρίζουν με πορτοκαλί ρίγες κατά μήκος των άκρων. Το σώμα του παρασίτου είναι επιμήκη, φτάνοντας σε ένα εκατοστό σε μήκος. Τα θηλυκά έχουν τρεις φωτεινές ρίγες, τα αρσενικά έχουν τέσσερα. Τα έντομα τρέφονται με χυμό ή γύρη από καλλιέργειες.

Στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, το γυαλί γεννά περίπου 50 αυγά, το μήκος των οποίων φτάνει τα 70 χιλιοστά. είναι εύκολο να αναγνωριστούν από το επιμήκη σχήμα τους. Για να κάνει ένα συμπλέκτη, το έντομο ανεβαίνει στο φλοιό του βλαστού, πάντα κοντά στην νεαρή μπουμπούκι.

Η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες του παρασίτου, δηλαδή από κάμπιες λευκού ή μπεζ χρώματος, οι οποίες φτάνουν τα 2,5 εκατοστά σε μήκος, καθώς 10 ημέρες μετά την έξοδο από τα αυγά, καταστρέφουν τους βλαστούς από το εσωτερικό. Τα παράσιτα, που διεισδύουν στο πάχος του στελέχους, τρέφονται και αναπτύσσονται. Έτσι, αργά ή γρήγορα, φτάνουν στον πυρήνα του φυτού.

Με την αρχή της άνοιξης, η κάμπια βγαίνει στον κόσμο, μαθαίνει και δίνει ζωή σε μια νέα γενιά. Μια νέα πεταλούδα εμφανίζεται ήδη τον Ιούνιο, όταν η μέση θερμοκρασία αέρα υπερβαίνει τους +15 βαθμούς.

Το έντομο παραμένει ενεργό για 40-42 ημέρες και ο κύκλος ζωής είναι δύο χρόνια.

γυάλινη θήκη σε σταφίδα

Σημάδια μόλυνσης ενός θάμνου φρούτων

Τα κλαδιά που έχουν αγγίξει το γυαλί τον πρώτο χρόνο είναι σχεδόν αδύνατο να διακριθούν από ένα υγιές φυτό, αλλά μπορεί να σημειωθεί ότι τα φύλλα και τα μούρα αρχίζουν να συρρικνώνονται. Αυτός είναι ο λόγος που το παράσιτο είναι δύσκολο να εντοπιστεί στα πρώτα στάδια της εμφάνισής του.

Τα κατεστραμμένα κλαδιά αρχίζουν να μαραίνονται ενεργά και να στεγνώνουν στο τέλος της ανθοφορίας ή τη στιγμή που αρχίζουν να σχηματίζονται μούρα (κατά τη διάρκεια της ενεργού σίτισης παλαιότερων κάμπιων). Είναι εύκολο να παρατηρήσετε αυτές τις ζημιές μόνο κατά την περίοδο που τα φύλλα αρχίζουν να ανθίζουν την επόμενη άνοιξη (ειδικά σε αντίθεση με τα υγιή φυτά).

Εάν ξεκινήσετε τη συγκομιδή ξηρών κλαδιών, στις περικοπές σημειώνονται σκοτεινές τρύπες με μαύρους τοίχους.Κόβοντας ένα κλαδί κατά μήκος, μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα που είναι γεμάτο με περιττώματα κάμπιας ή ακόμα και την ίδια την κάμπια.

τρώει παράσιτα

Ποιος είναι ο κίνδυνος μιας γυάλινης θήκης στα φραγκοστάφυλα

Οι γυάλινες χάντρες, ένα παράσιτο στη Μέση Λωρίδα, μπορούν να καταστρέψουν έως και το 50% των κλαδιών των φυτών μαύρης σταφίδας και έως και 30% (μερικές φορές έως και 47%) λευκού και κόκκινου. Ο βαθμός ζημιάς εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή.

Πώς να απαλλαγείτε από μια πεταλούδα;

Η δυσκολία καταπολέμησης του παρασίτου οφείλεται στο γεγονός ότι το γυάλινο παράσιτο στον πολιτισμό με τέτοιο τρόπο ώστε ο κύκλος ζωής του να προχωρά από την όραση, δηλαδή μέσα στα κλαδιά της σταφίδας. Ως εκ τούτου, κατά κανόνα, η καταπολέμηση των υαλικών σταφίδων περιλαμβάνει μια σειρά από διάφορες δραστηριότητες, ιδίως:

 1. Η χρήση βιολογικών προϊόντων, φυτοφαρμάκων.
 2. Παραδοσιακές μέθοδοι.
 3. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της βιολογικής γεωργίας.
 4. Προληπτικά μέτρα.

Επιπλέον, προτείνουμε να εξετάσουμε λεπτομερέστερα κάθε τύπο εκδήλωσης.

εξολοθρευτής πεταλούδων

Βιολογική προστασία

Για την προστασία των σταφίδων από ένα παράσιτο όπως το γυαλί, συνιστώνται βιολογικά παρασκευάσματα, τα οποία είναι υδατικά εναιωρήματα νηματωδών. Αυτά περιλαμβάνουν εργαλεία όπως το Nemabakt και το Antonem-F, τα οποία χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία μοσχευμάτων σταφίδας λίγο πριν από τη φύτευση στο έδαφος. Για να γίνει αυτό, τα μοσχεύματα πρέπει να τοποθετηθούν σε υγρή άμμο με το παρασκεύασμα για τρεις ημέρες και η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να είναι +25 μοίρες και η περιεκτικότητα σε υγρασία της άμμου πρέπει να είναι 20%.

Το Antonem-F χρησιμοποιείται επίσης για την άρδευση των θάμνων σταφίδας τη στιγμή που οι μπουμπούκια αρχίζουν να ανθίζουν. Η μέση κατανάλωση υγρού είναι 200 ​​ml ανά φυτό θάμνο.

τυλιγμένο φύλλο

Εξειδικευμένα φάρμακα

Η χρήση αποκλειστικά βιολογικών παρασκευασμάτων κατά των παρασίτων, δυστυχώς, δεν είναι επαρκές μέτρο, επομένως η χρήση φυτοφαρμάκων παραμένει πρακτικά αναπόφευκτη. Μεταξύ αυτών των μέσων, φάρμακα όπως οι Kinmix, Kapbofoc, Iskra, Kemifos, Fufanon και Trichlormetaphos έχουν αποδειχθεί από την καλύτερη πλευρά.

Λαϊκοί, αποδεδειγμένοι τρόποι καταπολέμησης

Για να απαλλαγούμε από το ποτήρι, καταφεύγουν επίσης σε λαϊκές μεθόδους. Για παράδειγμα, καλλιέργειες όπως κρεμμύδια, καλέντουλα, σκόρδο, κατιφές και άλλα φυτεύονται μεταξύ των σειρών των σταφίδων ως αποτρεπτικό παράγοντα έναντι ενός παρασίτου. Είναι επίσης σκόπιμο να φυτέψετε ένα μύρτιλλο ή ένα νεροκάρδαμο. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης τέτοιες καλλιέργειες που, αντίθετα, είναι σε θέση να προσελκύσουν γυάλινα σκεύη, για παράδειγμα, κεράσι πουλιών.

Σε μια εποχή που οι πεταλούδες αρχίζουν να κινούνται ενεργά, ένα δοχείο με άμμο τοποθετείται ανάμεσα στους θάμνους των φυτών, το οποίο είναι εμποτισμένο με κηροζίνη. Επίσης, μια καλή μέθοδος είναι η επεξεργασία σταφίδων με οποιαδήποτε έγχυση που έχει έντονο άρωμα. Μπορεί να είναι βελόνες, αψιθιά, φλοιό κρεμμυδιού, ήσυχο και άλλα.

εντομοαπωθητικό

Αυτές οι μυρωδιές έχουν την ικανότητα να αποπροσανατολίζουν τα παράσιτα σε κάποιο βαθμό.

Όροι και κανόνες επεξεργασίας

Είναι απαραίτητο να ψεκάσετε τους θάμνους με την εμφάνιση των πρώτων φύλλων. Θεωρείται κατάλληλος χρόνος, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αρχίζουν να εμφανίζονται κάμπιες, οι οποίες παραμένουν στην επιφάνεια των στελεχών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καθίσταται δυνατή η καταστροφή της γυάλινης θήκης όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.

Οι θάμνοι σταφίδας υπόκεινται σε ενδελεχή ψεκασμό με ένα ή άλλο παρασκεύασμα. Έτσι, για κάθε φυτό δαπανάται 1-1,5 λίτρα διαλύματος.

μυρίζει κατιφές

Συχνότητα διαδικασιών

Την άνοιξη, πριν αρχίσουν να ανθίζουν τα μπουμπούκια, τα μαύρα, ξηρά και κατεψυγμένα κλαδιά υπόκεινται σε κλάδεμα, το οποίο εκτελείται στη ρίζα έτσι ώστε να μην υπάρχει κάνναβη. Επίσης, αφαιρούνται οι βλαστοί που βρίσκονται κάτω από το θάμνο στο έδαφος. Είναι σημαντικό να μην βλάψετε τα υγιή μέρη του θάμνου.

Πιο κοντά στο χειμώνα, πραγματοποιούν κλάδεμα σταφίδας.Ο θάμνος αραιώνεται, χάνοντας έτσι τους υπανάπτυκτους ή στεγνούς βλαστούς. Όλες οι φέτες πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με βερνίκι κήπου ή ειδική πάστα.

ψεκασμός υγρών

Όσον αφορά την προληπτική θεραπεία με εντομοκτόνα, πραγματοποιείται μετά την έναρξη της θερμότητας. Οι περισσότεροι έμπειροι κηπουροί προτιμούν το Entonem-F. Η επεξεργασία γίνεται πριν από την εμφάνιση των φύλλων και έως ότου αρχίσει να σχηματίζεται η ωοθήκη. Εάν είναι απαραίτητο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται δύο εβδομάδες αργότερα. Μόλις λιώσει το χιόνι, η γη χαλαρώνει, πασπαλίζεται με ξηρή μουστάρδα, τέφρα ή αψιθιά.

Η χημική επεξεργασία επαναλαμβάνεται πριν από τη χειμερινή περίοδο. Επίσης, για ανοσία, η σίτιση την άνοιξη και το φθινόπωρο πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ανόργανα ή οργανικές ουσίες.

καταστροφή σκουληκιών

Ανθεκτικές ποικιλίες

Μέχρι τώρα, δυστυχώς, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν αναπτύξει ποικιλίες που θα είχαν απόλυτη αντίσταση σε ένα παράσιτο όπως το γυαλί. Ωστόσο, υπάρχουν είδη με ένα ορισμένο επίπεδο αντοχής.

Μαύρη σταφίδα

Ποικιλίες φραγκοστάφυλου που μπορούν να αντέξουν το παράσιτο:

 1. Σθεναρός.
 2. Καλοκαιρινός κάτοικος.
 3. Σεχενσκάγια-2.
 4. Περούν.

θερινή σταφίδα

κόκκινη σταφίδα

Ποικιλίες κόκκινων σταφίδων που τείνουν να αντιστέκονται στο παράσιτο:

 1. Νωρίς γλυκό.
 2. Ναταλί.
 3. Τζόνκερ Τετς.

νωρίς γλυκό

Προληπτικές δράσεις

Όταν αγοράζετε φυτά σταφίδας, πρέπει να τα ελέγχετε προσεκτικά για προφανείς ασθένειες ή ζημιές. Ειδικότερα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον πυρήνα των βλαστών.

Το επόμενο προληπτικό μέτρο είναι η φύτευση δίπλα στη σταφίδα elderberry, η οποία θα τρομάξει το ποτήρι από το φυτό. Παρεμπιπτόντως, το elderberry είναι σε θέση να τρομάξει πολλά άλλα παράσιτα.

Ως μέρος της πρόληψης, δεν θα βλάψει να φυτέψετε λαχανικά (σκόρδο ή κρεμμύδια), καθώς και ορισμένα λουλούδια (καλέντουλα, κατιφές). Όλα αυτά τα φυτά φυτεύονται απευθείας ανάμεσα σε θάμνους σταφίδας. Η μυρωδιά των καλλιεργειών δεν θα επιτρέψει στο παράσιτο να βρει θάμνους φρούτων και μούρων, αντίστοιχα, δεν θα είναι σε θέση να αναπαράγει απογόνους σε αυτούς που αποτελούν απειλή για τη μελλοντική συγκομιδή.

Κριτικές
 1. Αλέξανδρος Πετρόβιτς
  4.04.2020 05:36

  Γράφτηκε κάπως ηλίθια, με την επιστροφή στο θέμα, με λάθη. Για παράδειγμα, στην αρχή του άρθρου αναφέρεται ότι η γυάλινη χάντρα γεννά 50 αυγά, μεγέθους 70 mm. Δεν υπάρχουν σαφείς όροι για επεξεργασία με χημικούς παράγοντες - πότε και με τι μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία πριν από την ανθοφορία, κατά την ανθοφορία κατά την ωρίμανση, μετά τη συγκομιδή.

  Απαντώ
  • διαχειριστής
   4.04.2020 14:02

   Καλή μέρα!
   Από το σύνολο των υφιστάμενων χημικών ουσιών για την καταπολέμηση του γυαλιού (Karbofos, Fufanon, Iskra M, Kinmiks και άλλα), ο Karbofos είναι καθολικός. Η επεξεργασία πραγματοποιείται πριν ωριμάσουν τα μούρα, σε 3 στάδια. Η αρχή του πρώτου είναι την άνοιξη, όταν εμφανίζονται τα φύλλα. Το χάσμα μεταξύ των σταδίων είναι 2 εβδομάδες. Η ίδια χημική ουσία μπορεί να ψεκαστεί στα φραγκοστάφυλα μετά τη συλλογή μούρων.

   Απαντώ
 2. Μαρίνα
  6.06.2020 10:29

  Είμαστε πολύ κακοί με τη μαύρη σταφίδα. Ανθίζει, αλλά τότε δεν υπάρχουν μούρα, νόμιζαν ότι ο παγετός χτύπησε και στη συνέχεια, όταν το κλάδεμα είδαν έναν μαύρο πυρήνα, το έκοψαν στη ρίζα, το επεξεργάστηκαν, αγόρασαν νέα φυτά. Άλλαξε το μέρος. Εδώ τι πρέπει να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις;

  Απαντώ
  • διαχειριστής
   6.06.2020 11:52

   Καλή μέρα! Εάν είστε 100% σίγουροι ότι οι θάμνοι δεν είναι παγωμένοι, αλλά επηρεάζονται από παράσιτα, χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες μεθόδους ελέγχου. Αυτά είναι βιολογικά προϊόντα, χημεία, γεωργική τεχνολογία, λαϊκές μέθοδοι και πρόληψη. Πριν από τη φύτευση μοσχευμάτων, χρησιμοποιήστε το "Nemabact", "Antonem-F".Αντιμετωπίστε ενήλικα φυτά με Kinmix, Kapbofos, Iskra, Kemifos, Fufanon, Trichlormetaphos. Είναι καλό να φυτέψετε δίπλα στο elderberry, σκόρδο.

   Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι