Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποστείρωση των βάζων στο σπίτι

Το απόθεμα συντήρησης το χειμώνα είναι πολύ σημαντικό - τελικά, σας επιτρέπει να γιορτάζετε με λαχανικά και φρούτα σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ωστόσο, για να διατηρηθεί η συντήρηση για τον σωστό χρόνο, είναι σημαντικό τα βάζα και τα καπάκια να είναι καθαρά. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσα δοχεία ατμού πρέπει να αποστειρώνονται. Διαφορετικά, δεν θα μπορούν να αντέξουν τον απαιτούμενο χρόνο.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποστείρωση των ατμών;

Για να διατηρηθούν οι τράπεζες με αποθέματα χωρίς απώλεια, είναι σημαντικό να είναι καθαρά. Είναι επίσης απαραίτητο να είναι απαλλαγμένα από μάρκες ή ρωγμές.

Πριν από τη διαδικασία, πρέπει να ξεπλύνετε προσεκτικά τα δοχεία και τα καπάκια. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση μαγειρικής σόδας, για παράδειγμα. Στη συνέχεια, πρέπει να ξεπλύνετε καλά τα πιάτα σε καθαρό νερό.

Κατά την αποστείρωση με βρασμό, τα δοχεία τοποθετούνται σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη με νερό, η οποία πρέπει να φτάσει στο λαιμό. Κατά τη χρήση αυτής της μεθόδου, τα καπάκια υποβάλλονται ταυτόχρονα σε επεξεργασία.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το φούρνο μικροκυμάτων για να επεξεργαστείτε τα πιάτα. Σε αυτήν την περίπτωση, τα δοχεία τοποθετούνται μέσα, ρίχνοντας λίγο νερό σε αυτά. Αρκεί να είναι 2 εκατοστά ή λίγο περισσότερο. Εάν αποστειρώνονται μικρά δοχεία, μπορούν να τοποθετηθούν στο κάτω μέρος. Όταν χρειάζεται να επεξεργαστείτε τρία λίτρα, μπορεί να τοποθετηθεί οριζόντια, χωρίς να ξεχνάτε να προσθέτετε νερό μέσα.

κουτιά για ένα ζευγάρι

Για την εκτέλεση της επεξεργασίας, αρκεί να ρυθμίσετε την ισχύ ίση με 900-1000 watt. Κατά τη διάρκεια της αποστείρωσης, το νερό πρέπει να βράσει.

Εάν βάλετε γυάλινα αντικείμενα στο φούρνο μικροκυμάτων χωρίς νερό για θέρμανση, θα εκραγούν.

Μπορείτε να αποστειρώσετε στο φούρνο. Θα πρέπει να βάλετε τα πιάτα σε ένα ταψί με το λαιμό προς τα κάτω. Απλώστε σε κοντινή απόσταση για αποστείρωση του καπακιού. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα ελαστικά ένθετα αφαιρούνται σε αυτά. Μετά την ενεργοποίηση, η θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να είναι 150 βαθμούς. Όταν όλα ζεσταθούν, η διαδικασία θα ξεκινήσει.

Μισό λίτρο

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποστείρωσης. Εάν αυτό γίνει με ατμό, τότε 10 λεπτά θα είναι αρκετά για πιάτα χωρητικότητας 0,5 λίτρων. Όταν βράζει, η διάρκεια της διαδικασίας αποστείρωσης θα είναι επίσης 10 λεπτά.

Η διαδικασία στο φούρνο μικροκυμάτων δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ - δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 5 λεπτά.

Αφού τοποθετήσετε τα πιάτα στο φούρνο, θα πρέπει να τα φυλάξετε εκεί για 10 λεπτά.

μισό λίτρο βάζο

1 λίτρο

Εάν αποστειρωθεί με ατμό, τότε για ένα δοχείο λίτρων αρκεί ο χρόνος επεξεργασίας να είναι 15 λεπτά. Κατά την επεξεργασία σε βραστό νερό, ο χρόνος που αφιερώνεται θα είναι ο ίδιος.Όταν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, αρκεί να διατηρείτε τα πιάτα για όχι περισσότερο από 5 λεπτά. Χρειάζονται 15 λεπτά για την επεξεργασία στο φούρνο.

3 λίτρα

Η διαδικασία διαρκεί 25-30 λεπτά με ατμό ή βραστό νερό. Αρκεί να κρατάτε ένα βάζο τριών λίτρων στο φούρνο μικροκυμάτων για 7-10 λεπτά.

αποστείρωση με ατμό

Απαιτούμενη θερμοκρασία

Ο απαιτούμενος βαθμός θέρμανσης καθορίζεται από ποια επιλογή επιλέχθηκε για αποστείρωση:

 • στο φούρνο μιλάμε για 150 βαθμούς.
 • στο φούρνο μικροκυμάτων, αρκεί να χρησιμοποιήσετε θερμαντική ισχύ έως 1000 watt.
 • όταν βράζει, χρησιμοποιείται θερμοκρασία νερού 100 βαθμών (ο ατμός θερμαίνεται σε υψηλότερη θερμοκρασία).

Πόσα δοχεία με κενά πρέπει να αποστειρωθούν;

Για να αποστειρώσετε τα βάζα που περιέχουν τα κομμάτια εργασίας, χρειάζεστε ένα μεγάλο δοχείο. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, πρέπει να βάλετε μια χαρτοπετσέτα στο κάτω μέρος.

Πώς να αποστειρώσετε τα βάζα

Η αποστείρωση γίνεται ως εξής:

 1. Ένα δοχείο τοποθετείται σε μια χαρτοπετσέτα.
 2. Ζεσταίνουμε το νερό. Θα πρέπει να είναι σαν τράπεζα. Εάν το νερό είναι πολύ κρύο, μπορεί να προκαλέσει θραύση του γυαλιού.
 3. Ο όγκος του χυμένου νερού λαμβάνεται έτσι ώστε το επίπεδο να φτάνει στις κρεμάστρες των πιάτων.
 4. Το καπάκι δεν πρέπει να καλύπτει το δοχείο - τοποθετείται έτσι ώστε να μπορεί απλώς να καλύπτεται από πάνω.

Στη συνέχεια, ανάψτε μια φωτιά κάτω από το τηγάνι και βράστε το νερό. Η διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να είναι η ίδια όπως αναφέρεται στη συνταγή.

Εάν δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες, ο χρόνος επεξεργασίας καθορίζεται με βάση τον όγκο των πιάτων:

 1. Για δοχείο 0,5-0,7 λίτρων, είναι 10 λεπτά.
 2. Για λίτρο - 15.
 3. Εάν το δοχείο είναι δύο λίτρα, τότε 20-25.
 4. Για τρία λίτρα - 25-30 λεπτά.

Στο τέλος της διαδικασίας, μπορείτε να δείτε πώς σχηματίζεται ένας μεγάλος αριθμός μεγάλων σταγόνων, ρέοντας προς τα κάτω.

Πώς να αποστειρώσετε σωστά τα δοχεία ατμού;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε αυτό. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για τα πιο διάσημα από αυτά.

αποστείρωση κουτιών

Για να εκτελέσετε τη διαδικασία αποστείρωσης στο σπίτι, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 1. Θα χρειαστείτε ένα δοχείο νερού, να το βάλετε στη φωτιά.
 2. Από ψηλά καλύπτεται με δίχτυ, διαχωριστικό ή κάτι παρόμοιο.
 3. Από ψηλά, βάλτε τα δοχεία ανάποδα.
 4. Η δομή καίγεται. Ο ατμός που ανεβαίνει από το βραστό νερό επεξεργάζεται αξιόπιστα τα βάζα κονσερβοποίησης.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό ακροφύσιο που έχει σχεδιαστεί για να καλύψει το τηγάνι. Αγοράζεται σε εξειδικευμένο κατάστημα.

Υπάρχει τρόπος να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας βραστήρα. Πρώτα, γεμίζει με νερό και φωτίζεται. Όταν βράσει ο βραστήρας, το καπάκι αφαιρείται και το δοχείο τοποθετείται με το λαιμό στη θέση του.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα πιάτα ζεσταίνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων. Ως εκ τούτου, προϋπόθεση για αυτό το έργο είναι η χρήση λαβών ή γαντιών φούρνου.

Δοχεία για κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Τι πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε την έκρηξη των βάζων κατά τη διάρκεια της αποστείρωσης

Το βάζο μπορεί να εκραγεί από τη θέρμανση εάν είναι κρύο. Για να αποφευχθεί αυτό, συνιστάται να το ζεσταθείτε πριν ξεκινήσετε τη δουλειά έτσι ώστε να ζεσταθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα εκραγεί.

Χαρακτηριστικά αποστείρωσης δοχείων σε διπλό λέβητα

Προκειμένου να αποστειρωθούν τα πιάτα, το νερό χύνεται σε διπλό λέβητα και τα δοχεία τοποθετούνται στο καπάκι με το λαιμό προς τα κάτω. Ο χρόνος επεξεργασίας είναι τα ίδια λεπτά με άλλες μεθόδους αποστείρωσης με ατμό.

Συνήθως, ο χρόνος λήξης της επεξεργασίας καθορίζεται από το μάτι: σχηματίζονται μεγάλες σταγόνες στους τοίχους των πιάτων, που ρέουν προς τα κάτω.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι