Οι λόγοι για τους οποίους ρίζες σκόρδου στον κήπο: τι να κάνω και πώς να το αντιμετωπίσουμε;

Σύμφωνα με ορισμένα σημάδια, ο καλλιεργητής λαχανικών μπορεί να μάθει γιατί το σκόρδο σαπίζει στον κήπο. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάληψη δράσης και στην αποφυγή μεγάλων απωλειών. Μπορείτε να αναφέρετε τους κύριους λόγους για τη σήψη των λαμπτήρων:

 • μυκητιακές ασθένειες
 • βακτηριακή σήψη
 • ιογενείς ασθένειες
 • παράσιτα.

Οι απλές γεωργικές πρακτικές θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης:

σκόρδο στον κήπο

 1. Συμμόρφωση με τους κανόνες αμειψισποράς. Η ετήσια αλλαγή του τόπου για καλλιέργειες στην περιοχή βοηθά στην αποφυγή του πολλαπλασιασμού μικροοργανισμών και παρασίτων που μολύνουν μια συγκεκριμένη ομάδα φυτών. Για το σκόρδο, ο χρόνος επιστροφής στον κήπο είναι τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Οι καλύτεροι προκάτοχοι είναι το νεαρό λάχανο, τα αγγούρια,
 2. Η επιλογή ενός ηλιόλουστου και υπερυψωμένου τόπου στην τοποθεσία για φύτευση σκόρδου. Για αυτήν την κουλτούρα, ειδικά για χειμερινές ποικιλίες, η στασιμότητα του νερού μετά την τήξη του χιονιού είναι επικίνδυνη. Για να αποφευχθεί η σήψη του σκόρδου, μπορείτε να προστατέψετε τα φυτά τοποθετώντας ένα ψηλό κρεβάτι.
 3. Συνειδητός καθαρισμός φθινοπώρου του χώρου από όλα τα συντρίμμια των φυτών και το ετήσιο σκάψιμο. Τα περισσότερα παράσιτα και μικροοργανισμοί είναι σε θέση να ξεχειλίσουν σε ξεχασμένους σάπιους βολβούς και μίσχους και να μετακινηθούν σε ευάλωτους νεαρούς βλαστούς την άνοιξη.
 4. Χρησιμοποιήστε υγιείς σπόρους. Πριν από τη φύτευση, πρέπει να διαχωρίσετε και να απομακρύνετε όλα τα σκελίδες σκόρδου με σημάδια ασθένειας. Αποθηκεύστε τους βολβούς σπόρων σε δροσερό και ξηρό μέρος (+ 1-2 ° C) σε μικρές λινό σάκους ή κουτιά με τρύπες. Είναι χρήσιμο να ανανεώσετε τα αποθέματα φύτευσης σκόρδου με την καλλιέργεια βολβών (για ποικιλίες βελών).
 5. Στεγνώστε καλά τους βολβούς σπόρων πριν από την αποθήκευση.
 6. Επεξεργασία υλικού φύτευσης με μυκητοκτόνα πριν από τη φύτευση.
 7. Έγκαιρο πότισμα και χαλάρωση των κρεβατιών.
 8. Αφαίρεση ασθενών φυτών εκτός του χώρου.
 9. Προετοιμασία γόνιμου μείγματος ουδέτερου εδάφους στον κήπο και έγκαιρη λίπανση με σύνθετα λιπάσματα.
 10. Συμμόρφωση με τον βέλτιστο χρόνο φύτευσης και συγκομιδής.

μυκητιακές ασθένειες

Μυκητιασικές ασθένειες

Οι κύριοι ένοχοι του σκόρδου που σαπίζουν στον κήπο και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης είναι τα μανιτάρια. Το ακανόνιστο πότισμα σε συνδυασμό με δυσμενείς καιρικές συνθήκες προκαλεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από μολυσμένο υλικό σπόρου, διεξάγεται η θεραπεία πριν από τη σπορά των κρεμμυδιών με μυκητοκτόνα: Maxim, Fitosporin, HOM.

κανόνες εναλλαγής καλλιεργειών

Fusarium (κάτω σήψη)

Οι βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξη ατελών μυκήτων του γένους Fusarium είναι η υψηλή υγρασία και ο ζεστός καιρός (πάνω από 13-20 ° C). Ως εκ τούτου, συχνότερα αυτή η ασθένεια εμφανίζεται στις νότιες περιοχές.

Η μόλυνση από το φουσάριο επηρεάζει πολλά καλλιεργημένα φυτά και συνήθως αδρανοποιεί τα συντρίμμια των φυτών.Ο λόγος για την ταχεία μόλυνση και τη φθορά των βολβών είναι μηχανική βλάβη από παράσιτα και κατά τη συγκομιδή.

κίνδυνος μόλυνσης

Συμπτώματα:

 • Μετά το σχηματισμό 5-7 φύλλων, οι άκρες τους αρχίζουν να γίνονται κίτρινες και μαραίνονται, συλλαμβάνοντας σταδιακά ολόκληρο το φυτό.
 • Καφέ ρίγες φαίνονται στα φύλλα. Μια μικρή ροζ άνθιση εμφανίζεται μερικές φορές στους κόλπους.
 • Εάν προσπαθήσετε να τραβήξετε το σκόρδο από το έδαφος, διαχωρίζεται εύκολα, καθώς οι ρίζες σαπίζουν γρήγορα κατά τη διάρκεια του φουσάριου.
 • Σε βολβούς και σκελίδες, ο πυθμένας μαλακώνει και καλύπτεται με ελαφρύ μυκήλιο. Κατά το άνοιγμα του λαμπτήρα μεταξύ των γαρίφαλων, μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε ίχνη μυκηλίου.

Όταν εντοπίζεται ασθένεια fusarium, τα άρρωστα φυτά απομακρύνονται επειγόντως από την τοποθεσία και, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, το πότισμα των κρεβατιών περιορίζεται προσωρινά.

κάτω σήψη

Λευκό σάπιο σκόρδου

Το Sclerotium cepivorum Ber είναι ένας συχνός εισβολέας στο σκόρδο και ο λόγος για τον οποίο οι λαμπτήρες σαπίζουν. Τι κάνει το λευκό σάπιο με το σκόρδο:

 1. Το πρώτο σημάδι λοίμωξης που είναι ορατό στον καλλιεργητή είναι το κιτρίνισμα των άκρων των φύλλων, το οποίο καλύπτει γρήγορα ολόκληρο το πράσινο μέρος του φυτού.
 2. Εάν βγάζετε ένα άρρωστο σκόρδο από το έδαφος, μια λευκή άνθιση του μυκήλου μυκήτων είναι ορατή στις ρίζες. Μπαίνει γρήγορα στον βολβό μέσω του πυθμένα. Το σκόρδο αρχίζει να σαπίζει και παίρνει μια υδαρή εμφάνιση.

γίνονται κίτρινα και μαραίνονται

Συχνά ο ιδιοκτήτης του κήπου δεν αποδίδει σημασία στην ξήρανση του φυλλώματος σκόρδου και μαθαίνει για την ασθένεια όταν οι βολβοί σαπίζουν ήδη.

Τα μυκητοκτόνα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση του μεγαλύτερου μέρους της καλλιέργειας με έγκαιρη επεξεργασία και απομάκρυνση μολυσμένων φυτών από την τοποθεσία (Uniform, Switch, Custody).

στέγνωμα φυλλώματος

Downy ωίδιο (downy ωίδιο)

Μυκητιασική νόσος με τις περισσότερες βολβώδεις ουσίες, η αιτιώδης ουσία της οποίας είναι η Peronospora destructor Casp. Πολύ υψηλή υγρασία και δροσερός καιρός (7-16 ° C) είναι κατάλληλοι για ανάπτυξη. Η αποσύνθεση των λαμπτήρων διευκολύνεται μέχρι το καλοκαίρι με συχνές ομίχλες, παρατεταμένη βροχόπτωση. Υπό τέτοιες συνθήκες, η peronosporosis μπορεί να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας σε 2-3 εβδομάδες. Μετά την έναρξη ξηρών ηλιόλουστων ημερών, η εξάπλωση της λοίμωξης επιβραδύνεται.

Για να μην χάσετε το αρχικό στάδιο της νόσου, πρέπει να γνωρίζετε τα κύρια συμπτώματα:

ψεύτικο mealy

 • Τα φύλλα καλύπτονται με κιτρινωπά οβάλ κηλίδες.
 • Σε πολύ υγρό καιρό, τα φυτά παρουσιάζουν ένα ανοιχτό μοβ άνθος σπόρων.
 • Τα φύλλα κάμπτονται και πέφτουν. Σταδιακά, η λοίμωξη συλλαμβάνει ολόκληρο το εναέριο μέρος, κατεβαίνει στον βολβό και ξεκινά τις διαδικασίες αποσύνθεσης.

Το περονόσπορο ξεχειμωνιάζει στο έδαφος σε ξεχασμένους βολβούς ή σε σπόρους.

Εάν εντοπιστεί κάποια ασθένεια, τα κρεβάτια πρέπει να αντιμετωπίζονται με μυκητοκτόνα: Quadris, Areva Gold VG, Ridomil Gold.

υλικό σπόρου

Βακτηριακή σήψη

Η μηχανική βλάβη στο σκόρδο είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η βακτηριακή διάσπαση επηρεάζει το σκόρδο.

Τα έντομα που παραβιάζουν την ακεραιότητα των βολβών είναι συνήθως οι ένοχοι. Τα μολυσμένα δόντια καλύπτονται με πινελιές και στίγματα, η σάρκα γίνεται υαλώδης, αποκτά μια μαργαριταρένια απόχρωση και μια "βραστή" εμφάνιση. Το σκόρδο έχει δυσάρεστη μυρωδιά και σταδιακά μετατρέπεται σε βλέννα.

βακτηριακή σήψη

Ο κίνδυνος αυτής της μόλυνσης είναι ότι η τελική αποσύνθεση του σκόρδου συμβαίνει συνήθως ήδη κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και είναι δύσκολο να αναγνωριστεί από την εμφάνιση ενός κλειστού βολβού.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη βακτηριακή σήψη:

 • έλεγχος παρασίτων εντόμων
 • το φθινόπωρο, ο κήπος καθαρίζεται συνειδητά από οργανικά υπολείμματα.
 • λίπανση με ανόργανα λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφόρο ·
 • συμμόρφωση με την εναλλαγή καλλιεργειών.

ορυκτά λιπάσματα

Παράσιτα

Ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο τα σκόρδα στο έδαφος είναι ζημιά στα φυτά από έντομα. Η παραβίαση των κανόνων αμειψισποράς, τα φτωχά εδάφη και το ασταθές πότισμα των κρεβατιών μπορεί να οδηγήσει στην ταχεία εξάπλωση των παρασίτων και σε μεγάλη απώλεια απόδοσης. Για ολοκληρωμένο έλεγχο παρασίτων, χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα γενικής χρήσης (Intavir).

σκόρδο στο έδαφος

Μύγα κρεμμυδιού

Οι προνύμφες μύγας κρεμμυδιού τρέφονται με πολτό σκόρδου.Το έντομο αδρανοποιεί στο έδαφος σε βάθος 10-20 cm με τη μορφή μιας χρυσαλίδας. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των κηπευτικών καλλιεργειών, η μύγα σέρνεται στην επιφάνεια και μετά από 5-10 ημέρες γεννά λευκά αυγά στο σκόρδο ή κοντά στο έδαφος. Μετά από 3-7 ημέρες, οι προνύμφες εμφανίζονται και ροκανίζουν το δρόμο τους στους βολβούς.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν, 2-3 γενιές κρεμμυδιού έχουν χρόνο να εμφανιστούν. Ο λόγος για την ταχεία αύξηση του πληθυσμού των κρεμμυδιών είναι το βροχερό καλοκαίρι. Οι κατεστραμμένοι βολβοί σαπίζουν γρήγορα λόγω δευτερογενών μυκητιακών και βακτηριακών λοιμώξεων. Τα φύλλα σκόρδου γίνονται κίτρινα, μπούκλες και ξεραίνουν. Οι προνύμφες φαίνονται όταν κόβεται ο λαμπτήρας.

μύγα κρεμμυδιού

Τα ακόλουθα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία των κρεβατιών σκόρδου:

 • Βαθύ φθινόπωρο σκάψιμο του ιστότοπου.
 • Επίστρωση σκόρδου με τύρφη, όπως μύγα κρεμμυδιού δεν του αρέσουν τα τύρφη.
 • Φύτευση καρότων μεταξύ σειρών.
 • Ξεσκόνισμα φυτών μία φορά την εβδομάδα, από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Ιουλίου, με ένα μείγμα 10 g σκόνης καπνού, 100 g τέφρας και 5 g πιπεριού.
 • Ψεκασμός του εδάφους και των φυτών με τη σύνθεση: 2-3 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένη κόκκινη πιπεριά και 250 g σκόνης καπνού αναδεύονται σε 2-3 λίτρα βραστό νερό. Επιμείνετε για τρεις ημέρες σε ζεστό μέρος και αραιώστε σε έναν κουβά με νερό με την προσθήκη 50 ml υγρού σαπουνιού. Η επεξεργασία πραγματοποιείται κάθε 7 ημέρες ξεκινώντας από το τέλος Απριλίου.

κρεβάτια σκόρδου

Άκαρι ρίζας κρεμμυδιού

Αυτό το μικρό οκτάποδες παράσιτο του είδους Rhizoglyphus echinopus υπό κατάλληλες συνθήκες (23–26 ⁰C και 60–65% υγρασία) μπορεί να βλάψει ένα σημαντικό μέρος της συγκομιδής σκόρδου και κρεμμυδιών. Γεννά 200-300 αυγά στον βολβό, από τον οποίο εκκολάπτονται οι προνύμφες του ακάρεου ρίζας μετά από 7-8 ημέρες. Σε ένα μήνα, η νέα γενιά είναι έτοιμη για περαιτέρω αναπαραγωγή.

Μέθοδοι διανομής:

ξεσκόνισμα φυτών

 • το τσιμπούρι μεταφέρεται εύκολα από τον άνεμο.
 • είναι σε θέση να κινείται μεταξύ φυτών ανεξάρτητα.
 • Το παράσιτο είναι σε θέση να ξεχειλίζει από σκόρδο και κρεμμύδια στο έδαφος ή στους βολβούς σπόρων μεταξύ των γαρίφαλων.

Το τσιμπούρι τρέχει το κάτω μέρος του βολβού, λόγω του οποίου υστερεί και το σκόρδο αρχίζει να σαπίζει στον κήπο. Τα φύλλα των ασθενών φυτών γίνονται κίτρινα · όταν ανοίγει ο βολβός, φαίνονται καφέ καφέ απόβλητα μεταξύ των δοντιών.

ακάρεα ρίζας

Μετρα ελεγχου:

 • τα μολυσμένα κρεβάτια μπορούν να αντιμετωπιστούν με εντομοκτόνο (Keltan ή Rogor).
 • μετά τη συγκομιδή, είναι χρήσιμο να στεγνώσετε το σκόρδο για μια εβδομάδα σε θερμοκρασία 30-35⁰С.
 • Πριν από τη φύτευση, χαράξτε τα δόντια για 20 λεπτά σε διάλυμα 0,8% κολλοειδούς θείου.

ικανός να κινηθεί

Νηματώδης μίσχος κρεμμυδιού

Πρώτη θέση μεταξύ παράσιτα σκόρδου ανήκει στο νηματώδες στέλεχος, το σκουλήκι του είδους Ditylenchus allii Bej. Σε βαριά πήλινα εδάφη, είναι σε θέση να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας. Η αιτία της σήψης του σκόρδου δεν είναι μόνο η μηχανική βλάβη στους βολβούς, αλλά και η δευτερογενής βλάβη από μύκητες και βακτήρια.

Τα υπολείμματα φυτών σκόρδου, σχοινόπρασο και βολβοί σπόρων που έχουν ξεχαστεί στο έδαφος είναι κατάλληλα για χειμώνα για αυτά τα παράσιτα. Οι προνύμφες και οι ενήλικες τρέφονται με τα ζουμερά μέρη των δοντιών και των στελεχών. Τόσο η υψηλή υγρασία όσο και ο δροσερός καιρός είναι ευνοϊκές συνθήκες για διανομή.

ρωγμές νιφάδων

Σημάδια:

 • Πρώτα απ 'όλα, τα σκουλήκια τρώνε το κάτω μέρος των βολβών. Η ρίζα σαπίζει γρήγορα και πεθαίνει.
 • Η ζυγαριά σπάει και πέφτει, ο λαμπτήρας αποσυντίθεται γρήγορα.
 • Το φυτό καθυστερεί αισθητά στην ανάπτυξη, τα φύλλα πρώτα καλύπτονται με ελαφριές ρίγες, στη συνέχεια γίνονται κίτρινα και στεγνώνουν.
 • Το μολυσμένο φυτό σπάει εύκολα από το έδαφος και έχει δυσάρεστη μυρωδιά.
 • Με καθυστερημένη προσβολή, στα φύλλα αφήνονται λευκά ίχνη διείσδυσης νηματωδών στο φυτό.

υστερεί στην ανάπτυξη

Μπορούν να προστεθούν γενικές προφυλάξεις:

 • Ανακούφιση βαρέων εδαφών με την εισαγωγή χαλαρών οργανικών συστατικών: τύρφη, άχυρο, πριονίδι.
 • Σπέρνετε τις μολυσμένες περιοχές με πράσινη κοπριά, ακολουθούμενη από σκάψιμο.
 • Πασάρισμα σκελίδων γαρίφαλων σε διάλυμα φορμαλίνης 0,5-1% ή έγχυση τέφρας από ξύλο.

μολυσμένες περιοχές

Κριτικές
 1. Βαλεντίνος39
  4.04.2019 23:54

  Πιστεύω ότι ο ψεκασμός σκόρδου είναι εντελώς αφύσικο και επηρεάζει άσχημα την ποιότητά του. Όταν σαπίζετε, αρκεί να μειώσετε την ποσότητα ποτίσματος, χωρίς χημικές επεξεργασίες.

  Απαντώ
 2. Lushina Natalya Valentinovna 65 ετών. Βλαδίμηρος
  6.06.2019 07:31

  Ακολουθώ όλες τις συστάσεις. Αποθηκεύω τους σπόρους σε ξηρό μέρος. Κρατώ το έδαφος σε χαλαρή κατάσταση, απαλλαγμένο από υπολείμματα του περασμένου έτους. Το σκόρδο γεννιέται πάντα μεγάλο. Πολλοί συμπατριώτες έχουν γίνει τακτικοί πελάτες μου. Το καλοκαίρι του 2019 ξεκίνησε με ένα κύμα θερμότητας. Και η άνοιξη δεν ευχαριστήθηκε με άφθονες βροχές. Ποτίσαμε μια φορά το σκόρδο. Χαλαρώθηκε έγκαιρα και ... Ω! Επίθεση! Αφού αντιμετώπισα την πατάτα, επιστρέφω και ... ο μισός κήπος έχει σαπίσει. Είμαι τρομοκρατημένος. Το κύριο πράγμα είναι τώρα να σώσουμε τον σπόρο. Θα ακολουθήσω όλες τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο. Όλα είναι πολύ λυπημένα. Σε τελική ανάλυση, πόση εργασία απαιτείται με το χειμώνα σκόρδο ...

  Απαντώ
 3. Αλεξάνδρα
  7.07.2020 21:09

  Έστρεψα επίσης παντού. Ακολούθησα την εναλλαγή των καλλιεργειών και όλες τις συμβουλές. Ο σπόρος ήταν καθαρός και επεξεργάστηκε εγκαίρως. Οι γείτονες έχουν την ίδια εικόνα

  Απαντώ
  • διαχειριστής
   7.07.2020 14:21

   Προφανώς, χάσατε ακόμα κάποιο κανόνα. Ίσως αυτό αφορούσε το πότισμα και τη χαλάρωση των κρεβατιών ή τη λίπανση με ανόργανα λιπάσματα. Εάν εσείς και οι γείτονές σας χρησιμοποιήσατε τον ίδιο σπόρο, τότε αυτός είναι ο λόγος.
   Δεν εξαιρείται η ανωτέρα βία: δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κρύο, υγρό καλοκαίρι. Συνήθως, η σήψη εμφανίζεται λόγω ακανόνιστου ποτίσματος, της ανάπτυξης μυκήτων.

   Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι